Fipronilaffaire

Pluimveebedrijven terecht stilgelegd vanwege fipronil

Eieren worden op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vernietigd bij een pluimveehouder.Beeld ANP

De minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit heeft tijdens de fipronilcrisis in de meeste gevallen pluimveebedrijven terecht verboden om kippen, eieren en mest af te voeren. 

Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag bepaald. Er waren 117 pluimveehouders naar de rechter gestapt omdat ze de blokkades van (delen van) hun bedrijf onredelijk vonden. Het CBb stelt echter dat de bescherming van de volksgezondheid zwaarder weegt dan de belangen van de pluimveehouders.

Fipronil is een stof waarmee bloedluis bij kippen kan worden bestreden. In Nederland is dat vanwege gezondheidsrisico’s niet toegestaan. In het najaar van 2016 kreeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een signaal dat het Barneveldse bedrijf Chickfriend fipronil gebruikte in de stallen van pluimveehouders. Nadat bij enkele klanten de stof daadwerkelijk werd aangetroffen door NVWA is voor alle klanten een verbod opgelegd om nog kippen, eieren of mest af te voeren. De bedrijven zijn pas weer vrijgegeven nadat de eieren fipronil vrij waren. Terecht, concludeert het CBb nu.

Wel heeft het CBb de landbouwminister ‘op de vingers getikt’, omdat er een onvolledig dossier is ingestuurd en pluimveehouders niet tijdig zijn gehoord. Daarbij vindt de rechter in twee zaken de blokkade niet terecht. Één bedrijf produceerde broedeieren voor de fok van vleeskuikens. Het eten van pluimveevlees uit met fipronil verontreinigde broedeieren levert geen gevaar voor de volksgezondheid op. In de andere zaak gaf de minister een mondeling blokkadebevel, terwijl de wet eist dat een blokkade schriftelijk wordt opgelegd.

Lees ook:

Boeren waren zelf verantwoordelijk voor gifei, zegt de rechter.

Ruim 120 collega-kippenboeren hebben de NVWA voor de rechter gedaagd. Ze vinden dat de voedselwaakhond veel te laat actie heeft ondernomen op signalen dat Chickfriend sjoemelde met fipronil.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden