EconomieTopsalaris

Philips-topman Frans van Houten vindt zijn topsalaris prima te verdedigen

Frans Van Houten, de CEO van Koniklijke Philips. Beeld REUTERS
Frans Van Houten, de CEO van Koniklijke Philips.Beeld REUTERS

Philips-topman Frans van Houten vindt zijn beloning, die 68 keer zo hoog is als van de gemiddelde werknemer van het zorgtechnologiebedrijf, goed te verdedigen. Dat zei hij zondag in tv-programma ‘Buitenhof’.

Redactie

“We betalen onze mensen ook heel goed. De salarissen bij Philips zijn 3,8 procent gestegen. Dat is meer dan gemiddeld in Nederland en meer dan de stijging van mijn basissalaris”, zei Van Houten. “Een voetballer verdient ook veel meer dan de gemiddelde Nederlander.”

De Philips-baas kreeg in 2018 een basissalaris van 1,2 miljoen euro. Daarnaast ontving hij een zogenoemde compensatie van nog eens bijna 1,3 miljoen euro en ruim 2,3 miljoen euro in aandelen. Ook was Philips meer dan een half miljoen kwijt aan zijn pensioenafdracht en andere kosten. De exacte cijfers voor 2019 zijn nog niet bekend, maar het basissalaris van Van Houten steeg dit jaar naar ruim 1,3 miljoen euro.

5,4 miljoen euro in 2018

Uit het jaarverslag blijkt verder dat tegenover de totale beloningskosten voor Van Houten in 2018 van bijna 5,4 miljoen euro het bedrijf dat jaar aan een gemiddelde werknemer ruim 86.000 euro kwijt was. Dat is ruim twee keer modaal. De loonkloof was in 2018 overigens kleiner. Toen kreeg de topman 64 keer zoveel als een gemiddelde werknemer.

De loonkloof bij andere multinationals is soms vele malen groter. Van Houten wees erop dat bedrijven een brede verantwoordelijkheid hebben naar de samenleving die verder gaat dan alleen de loonkloof, zoals de ontwikkeling van medewerkers en loopbaanbegeleiding.

Lees ook:
Verdient je collega meer of minder? Opvallend weinig Nederlanders maken zich er druk om

Nederlanders zijn onverschillig over loonverschillen tussen mannen en vrouwen. Dat concludeert salarisadministrateur ADP na onderzoek onder tienduizend werknemers in Europa.

Nederlandse CEO van beursgenoteerd bedrijf verdient gemiddeld 3,6 miljoen euro

Topmannen van beursgenoteerde bedrijven zijn fors meer gaan verdienen. Duitse CEO’s krijgen nog veel meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden