Opvolging

Philips-topman Frans van Houten vertrekt in oktober

Frans van Houten Beeld Reuters
Frans van HoutenBeeld Reuters

Frans van Houten vertrekt bij Philips. De 62-jarige bestuursvoorzitter van het bedrijf maakt half oktober plaats voor Roy Jakobs, die sinds 2018 deel uitmaakt van de raad van bestuur.

Koos Schwartz

Roy Jakobs (1974) wordt de veertiende topman van het in 1891 opgerichte concern en is, net als al zijn voorgangers, van Nederlandse afkomst al heeft hij ook de Duitse nationaliteit. Als Van Houten stopt, heeft hij bijna twaalf jaar leidinggegeven aan Philips.

In een verklaring stelden de commissarissen van Philips dat zowel de raad van commissarissen als Van Houten het na drie termijnen (van vier jaar, red.) tijd vonden voor een nieuwe bestuursvoorzitter. Die derde termijn maakt hij overigens niet helemaal vol: hij vertrekt een half jaar eerder dan aanvankelijk gepland. Voor een vierde termijn voelde Van Houten naar eigen zeggen niet.

Er is binnen én buiten Philips gezocht naar een opvolger. De keuze viel op Jakobs die, in tegenstelling tot Van Houten, zijn carrière niet bij het bedrijf begon. Jakobs werkt sinds 2010 bij het in zorgtechnologie gespecialiseerde concern. Daarvoor vervulde hij diverse managementfuncties bij Shell en bij Reed Elsevier, dat tegenwoordig Relx heet.

Kritiek op aanpak problemen apneu-apparaten

Volgens de raad van commissarissen heeft Jakobs met succes ‘bedrijfsonderdelen veranderd in klantgerichte groei-organisaties’ en beschikt hij over veel ‘wereldwijde leiderschapservaring.’ Jakobs werkte eerst voor Philips’ lichtdivisie, waar hij verantwoordelijk was voor de marketing. Daarna gaf hij leiding aan de activiteiten van het bedrijf in het Midden-Oosten en Turkije. Vervolgens werkte Jakobs een paar jaar in Shanghai.

In 2018 werd hij de baas van wat in Philipstaal ‘personal health business’ heet en in 2020 van de divisie ‘connected care’. Vanaf 2021 was Jakobs verantwoordelijk voor de grote terugroepactie van apneu-apparaten. Philips moest miljoenen van deze apparaten terughalen omdat ze mogelijk schadelijke stoffen kunnen uitstoten.

Van Houten kreeg veel kritiek op de aanpak van de problemen rond de apparaten. Philips maakte in april vorig jaar melding van de zaak, maar managers van het Amerikaanse dochterbedrijf dat de apparaten maakt, zouden al veel eerder hebben geweten dat er iets mis mee kon zijn. Van Houten zou, volgens zijn critici, de kwestie zwaar hebben onderschat. De terugroepactie kost Philips circa 900 miljoen euro. Sinds april 2021 heeft het aandeel Philips 60 procent van zijn waarde verloren. Beleggers zijn vooral bang voor grote schadeclaims.

Alles waar een stekker en een stopcontact bij te pas kwam

Van Houten zal de geschiedenis ingaan als de man die Philips naar zijn huidige gedaante leidde: een concern gespecialiseerd in medische apparatuur en zorgtechnologie. Ooit was Philips een bedrijf dat zo ongeveer alles maakte waar een stekker en een stopcontact aan te pas kwam. Onder Van Houtens voorgangers als Cor Boonstra en Gerard Kleisterlee gingen al verschillende onderdelen de deur uit.

Van Houten verkocht in 2013 de audio- en videotak van Philips en kondigde in 2014 de afsplitsing aan van de lichtdivisie. Het afscheid van het oerproduct – Philips begon in 1891 aan de Emmasingel in Eindhoven met de productie van gloeilampen – kwam in 2016. Toen kreeg de lichttak, die nu Signify heet, een eigen beursnotering. Anderhalf jaar geleden gingen ook de huishoudelijke apparaten, waaronder stofzuigers, airfryers, mixers en koffiezetapparaten de deur uit.

Sindsdien is Philips geheel gericht op medische apparatuur, zorgtechnologie en een paar consumentenproducten die een link hebben met gezondheid, zoals tandenborstels, scheerapparaten, spenen en flesjes voor baby’s. Onder Van Houten kocht Philips een aantal kleine medische-technologiebedrijven, vooral in de VS. Een grote overname was die van BioTelemetry, eind 2020. Dat maakt apparaten voor hartbewaking. Respironics, het Amerikaanse bedrijf dat de apneu-apparaten maakt, was een aankoop van Gerard Kleisterlee, de voorganger van Van Houten.

Lees ook:

Philips heeft last van Chinese lockdowns

Weer tegenvallende resultaten voor Philips, onder meer door aanvoerproblemen en lockdowns in China. Maar de topman ziet de toekomst toch positief tegemoet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden