Terugroepactie

Philips roept twee keer in korte tijd gevaarlijke apparaten terug

Zo werkt een beademingsapparaat. Beeld Louman & Friso
Zo werkt een beademingsapparaat.Beeld Louman & Friso

Philips moet kort na de grote terugroepactie van gevaarlijke slaap- en ademhalingsapparatuur nu ook nog tienduizenden beademingsapparaten van ziekenhuizen terugroepen.

ANP

Weer een tegenvaller voor Philips. Nadat het concern eerder dit jaar slaapapneu-apparaten en beademingsmachines heeft moeten terugroepen vanwege gezondheidsrisico’s, moet Philips nu ook beademingsapparaten uit ziekenhuizen weghalen. Volgens een melding van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) kan die apparatuur ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en leiden tot verwondingen of zelfs overlijden.

De toezichthouder heeft beide terugroepacties van Philips in de hoogste risicocategorie, de zogeheten Class 1, ingeschaald. Het euvel bij de beademingsapparaten betreft een veiligheidssysteem dat ervoor zorgt dat de machines bij het bereiken van een bepaalde maximale zuurstofdruk alarm slaan, zodat het ziekenhuispersoneel bij de patiënt gaat kijken. Als dat gebeurt, zorgt het systeem ervoor dat de zuurstofdruk automatisch ook iets afneemt. Dat laatste is volgens een woordvoerder van Philips in bepaalde gevallen niet wenselijk; vandaar dat Philips de apparaten moet aanpassen.

Tientallen incidenten en meerdere verwondingen

Volgens de FDA zijn er al tientallen incidenten en meerdere verwondingen bekend, maar geen sterfgevallen. Uitgaande van de gegevens van de FDA zijn er wereldwijd ruim 23.000 van de betreffende beademingsapparaten in gebruik, waarvan een groot deel in de Verenigde Staten. Ook in Nederland wordt ermee gewerkt. Volgens de zegsman van Philips zijn de gebruikers van de apparaten in kwestie allemaal benaderd.

De eerdere terugroepactie betrof voornamelijk apparaten met maskers die mensen ’s nachts dragen om slaapapneu te voorkomen. De gezondheidsrisico’s werden veroorzaakt door geluiddempend schuimrubber dat in de apparaten is verwerkt. Daarvan kunnen deeltjes loslaten die ingeslikt of ingeademd kunnen worden door de gebruiker. Later wees onderzoek uit dat het schuim ook bepaalde chemicaliën kan afgeven. Zeker als het apparaat niet op de juiste wijze wordt schoongemaakt. Als dat schuim met bepaalde middelen in aanraking komt, kunnen schadelijke gassen vrijkomen.

Mogelijke schadeclaims

Zorgtechnologiebedrijf Philips heeft al honderden miljoenen euro’s opzijgezet in verband met die eerdere kwestie. In totaal heeft het bedrijf wereldwijd drie tot vier miljoen slaap- en ademhalingsapparaten verkocht die hersteld of vervangen moeten worden, waarvan naar schatting tienduizenden in Nederland. Topman Frans van Houten vond het bij de presentatie van de kwartaalresultaten vorige week nog te vroeg om iets te zeggen over mogelijke schadeclaims als gevolg van de defecten. Het kan nog lang duren voordat zo’n zaak voor de rechter komt, zei Van Houten.

Beleggers schrokken van het nieuws over de inschatting door de FDA. Woensdag was Philips met afstand de grootste daler bij de hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs. Het zorgtechnologiebedrijf leverde op de AEX ruim 2,5 procent aan beurswaarde in.

Lees ook:

Grote terugroepactie bij Philips van slaap- en beademingsapparatuur vanwege loslatende schuimdeeltjes

Philips moet voor de tweede keer dit jaar flink veel geld opzijzetten vanwege een wereldwijde terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden