Philips

Philips: Problemen slaapapneumachines minder gevaarlijk dan gedacht

Een Philips DreamStation CPAP apparaat. Enkele gebruikers stellen de fabrikant aansprakelijk voor gezondheidsklachten.  Beeld ANP / Rob Engelaar
Een Philips DreamStation CPAP apparaat. Enkele gebruikers stellen de fabrikant aansprakelijk voor gezondheidsklachten.Beeld ANP / Rob Engelaar

De problemen met slaapapneu-apparaten van Philips zijn minder gevaarlijk voor gebruikers dan het Nederlandse technologiebedrijf eerder dacht. Dat stelt de onderneming op basis van vroege onderzoeksresultaten. De terugroepactie gaat evenwel onverminderd hard door.

ANP

De problemen werden veroorzaakt door het geluidisolerend schuim in de apparaten. Dat kon mogelijk afbrokkelen, maar ook chemische stoffen afgeven. Omdat Philips niet wist hoe schadelijk die chemicaliën waren, ging het bedrijf ervan uit dat ze kankerverwekkend waren. Maar na uitgebreide tests in het laboratorium bleek de afgifte van chemische stoffen veel lager dan gevreesd, aldus het bedrijf zelf.

Bovendien bleken de geteste machines qua uitstoot van stoffen ook nog binnen de veiligheidsnormen te zitten. Daarmee is de kans op kanker en andere ziektes als gevolg van het gebruik van de slaapapneumachines “zeer klein”. Ook hield Philips rekening met het afbrokkelen van het isolatieschuim. Dat blijkt nu echter nauwelijks te gebeuren.

Philips-topman Van Houten: “Bij de geteste apparaten zaten er 422 waarover een klacht was ingediend, maar bij slechts 4 procent was het isolerende schuim aangetast.” Voor de tests ging Philips in zee met onafhankelijke experts en vijf onafhankelijke testlaboratoria.

Wat als patiënten schuim inademen?

Er lopen nog altijd tests. Zo wordt er gekeken naar de chemische samenstelling van het schuim als dat is aangetast. Uit het onderzoek bleek weliswaar dat er een veel kleinere kans is dat patiënten dit inademen, maar Philips wil toch weten wat het zou doen met een patiënt als dat spul alsnog in de longen terechtkomt.

Voor de testresultaten leunt Philips sterk op Noord-Amerikaanse apparaten. In die regio werden ook apparaten met aangetast schuim gevonden, terwijl dat in Europa en Japan niet zo was. Mogelijk heeft het schoonmaken met ozon, wat Philips overigens nooit heeft aangeraden en waarvoor door de Amerikaanse toezichthouder FDA zelfs werd gewaarschuwd, daarbij een rol gespeeld.

Bij apparaten waarvan de gebruikers zeiden dat ze niet schoongemaakt waren met ozon was 0,5 procent aangetast. Als gebruikers zeiden de apparaten met ozon te hebben schoongemaakt, schoot dat omhoog naar 7 procent. Deze testresultaten waaruit blijkt dat veel van de problemen apparaten veroorzaakt zijn door het schoonmaken met ozon, zijn bemoedigend voor Philips, zegt topman Frans van Houten tegen het ANP. “Dat was al onze aanname, maar is nu ook aangetoond.”

Schadeclaims zouden Philips miljarden dollars kunnen kosten

Ook met het oog op mogelijke schadeclaims is Van Houten “heel blij met dit resultaat”. Verschillende groepen patiënten in met name de Verenigde Staten hadden de afgelopen tijd al aangekondigd schadeclaims in te gaan dienen tegen Philips. Bij winst zou dat Philips miljarden dollars kunnen kosten, maar nu lijkt het bedrijf een stuk sterker te staan. Al zakte de waarde van het aandeel Philips op de beurs direct flink na bekendmaking van dit nieuws.

Van Houten is zich ervan bewust dat dit voor patiënten een moeilijke tijd is. “We kregen kritiek dat het allemaal lang duurt en vanuit het perspectief van de patiënt is dat ook zo.” De terugroepactie, die gewoon doorgaat, is inmiddels op stoom. “Een patiënt mag nooit de dupe zijn van een apparaat, of dat nou komt door het apparaat zelf of door de manier van schoonmaken”, aldus Van Houten.

In Nederland heeft Philips inmiddels zo’n 35.000 apparaten vervangen. Dat is ongeveer een derde van het totaal. Wereldwijd wil Philips eind dit jaar 90 procent van de ongeveer 5,5 miljoen betrokken apparaten vervangen door een nieuw of een volledig herzien exemplaar voorzien van een ander soort isolatieschuim. Daarvoor zette Philips al bijna 900 miljoen euro opzij.

Het bedrijf adviseert op dit moment de patiënten hun arts te raadplegen of ze het apparaat moeten blijven gebruiken. Van Houten hoopt dat door de voor Philips gunstige resultaten het schuimdebacle redelijk vlot verleden tijd kan zijn. “Het is zeker de bedoeling dat we ons dan weer kunnen richten op ontwikkeling van de apparaten en weer gewoon mee gaan doen in de markt.”

Lees ook:

Apneupatiënt Clemens wordt steeds zieker. ‘Dit moet grondig worden onderzocht’

Sinds apneupatiënt Clemens slaapt met een medisch masker van Philips is hij ziek. Samen met andere zieke patiënten pleit hij voor een onafhankelijk onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden