Rode kwartaalcijfers

Philips heeft niet alleen meer voordeel van de pandemie

Philips ontwikkelt veel apparatuur voor de intensivecareafdelingen in ziekenhuizen.  Beeld ANP
Philips ontwikkelt veel apparatuur voor de intensivecareafdelingen in ziekenhuizen.Beeld ANP

Leveringsproblemen laten hun sporen na in de boekhouding van techfabrikant Philips, die tot nu toe garen wist te spinnen bij de pandemie.

Eigenlijk zou de pandemie veel extra geld in het laatje moeten brengen voor Philips, maar het zorgtechnologiebedrijf lijkt nu toch vooral zelf klachten over te houden aan corona. Door grote tegenslagen moest het bedrijf maandag een dalende omzet melden.

In vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar zakten de inkomsten van Philips met 8 procent naar 4,2 miljard euro. Een jaar eerder was de omzet nog 4,4 miljard euro. In de jongste resultaten zit bovendien nog een ‘tegoed’, want Philips verkocht intussen de huishoudtak (koffiezetapparaten, strijkijzers, stofzuigers) aan de Chinese investeerder Hillhouse Capital Management. De opbrengst daarvan (2,5 miljard euro) is nu in de cijfers meegenomen. De winst steeg vooral daardoor, van 340 miljoen euro naar bijna 3 miljard euro. Een meevallertje tussen een paar grote opdoffers.

Zo kampt Philips nog steeds met de afhandeling van een grote terugroepactie van slaap- en beademingsapparatuur. In juni kondigde het bedrijf aan dat wereldwijd alle zogenoemde DreamStation-apparaten van de eerste generatie moesten worden vervangen. De machines bleken in vochtige en warme omgevingen tot trammelant te leiden. Er zijn nu 750.000 vervangingsapparaten gebouwd, waarvan er tot nu toe 250.000 bij gedupeerden terecht zijn gekomen. In totaal gaat het om 3 tot 4 miljoen falende apparaten tegen slaapapneu die of gerepareerd of vervangen moeten worden. Voor de hele operatie heeft Philips 500 miljoen euro opzij moeten zetten.

Een wereldwijd tekort aan chips, transport en containers

Tegenslag nummer twee betreft de terugroep van tienduizenden beademingsapparaten, na een melding in de Verenigde Staten over ernstige gezondheidsrisico’s die de machines zouden kunnen veroorzaken door productiefouten. Door de kwestie daalde de omzet van de afdeling Connected Care van Philips. In het derde kwartaal van vorig jaar werd juist nog flink geprofiteerd van de enorme vraag naar beademingsapparatuur. Die was in de eerste coronagolf zo groot dat de VS de apparaten die Philips daar bouwt, dreigden op te eisen. Dat gebeurde uiteindelijk niet, al werd wel een grote bestelling door de VS geannuleerd.

Een woordvoerder van Philips vat de omstandigheden in het afgelopen jaar nog eens samen: “Vorig jaar heeft een deel van het bedrijf 1 miljard gewonnen, zeg maar de intensivecaretak. Doordat de reguliere gezondheidszorg vervolgens werd afgeschaald tijdens de pandemie, werd aan die kant 1 miljard verloren. Dan moet je aan MRI-scanners denken. Maar ook de divisie consumentenelektronica heeft geleden onder de sluiting van winkels, waardoor we minder scheerapparaten, elektrische tandenborstels en apparaten voor babyverzorging konden verkopen.”

De laatste boosdoeners die de resultaten van Philips drukken zijn het wereldwijde tekort aan chips, een gebrek aan transport en containers – hindernissen die niet alleen bij Philips zorgen voor een stagnatie in de keten van toeleveranciers.

Lees ook:

Enorme vraag naar medische apparatuur maakt ook Philips zelf gezond

Het coronavirus heeft de resultaten van zorgtechnologiebedrijf Philips aangejaagd. De omzet van de Philips Groep steeg in het laatste kwartaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden