Schadeclaims

Philips hard onderuit op Damrak na omzetalarm

Een Philips DreamStation CPAP apparaat wordt gebruikt voor de behandeling van slaapapneu. Consumenten stellen de fabrikant aansprakelijk voor gezondheidsklachten. Beeld ANP, Rob Engelaar
Een Philips DreamStation CPAP apparaat wordt gebruikt voor de behandeling van slaapapneu. Consumenten stellen de fabrikant aansprakelijk voor gezondheidsklachten.Beeld ANP, Rob Engelaar

Het aandeel Philips ging woensdag onderuit op de beurs. Het concern kampte met bevoorradingsproblemen, maar bovenal met problemen rond zijn ademhalingsapparaten.

Koos Schwartz

Philips moet nog meer slaapapneu-apparaten terughalen voor reparatie dan eerder gedacht. In plaats van de eerder gedachte 3,5 miljoen, worden het er 5,2 miljoen. Philips maakt daar 225 miljoen euro extra voor vrij. Het zorgtechnologieconcern had eerder al 500 miljoen euro opzij gezet voor de terugroepactie.

Philips maakte dat bekend in een zogeheten handelsupdate, waarin het verder meldde dat het in het laatste kwartaal van vorig jaar last had van bevoorradingsproblemen. Er was een tekort aan elektronische componenten. Ook was er een tekort aan vrachtcapaciteit. In ziekenhuizen kon apparatuur soms niet worden geplaatst.

Omzetverlies

Hierdoor, en door de perikelen rond de ademhalingsapparaten, zullen de omzet en de winst van Philips over het laatste kwartaal van 2021 - en daarmee de omzet en winst over het hele jaar - lager uitvallen dan eerder werd verwacht. Philips raamt het omzetverlies in het slotkwartaal van 2021 op 350 miljoen euro. Over ruim anderhalve week presenteert Philips zijn resultaten over vorig jaar.

De mededelingen van bestuursvoorzitter Frans van Houten hakten er op de beurs flink in. Het aandeel Philips opende bijna 10 procent lager dan de slotkoers op maandag en zakte daarna gestaag door naar een min van ruim vijftien procent in de loop van de middag. Half april was een aandeel Philips nog meer dan 50 euro waard. Gistermiddag was dat nog maar 28,57 euro.

Beleggers vrezen vooral de financiële gevolgen van de problemen met de ademhalingsapparaten die veel worden gebruikt door mensen met apneu. De bewuste apparaten zijn voorzien van een isolatieschuim (purschuim) dat in sommige gevallen kan afbrokkelen. Ook zouden soms schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. Mensen die de apparaten gebruiken, kunnen dan deeltjes van dat schuim inademen.

Miljardenclaims

Philips is nu bezig het purschuim in de apparaten te vervangen door siliconen. In de VS zijn al meer dan honderd rechtszaken tegen Philips aangespannen door mensen die zeggen schade te hebben ondervonden van het gebruik van de apparaten. Dat zou tot miljardenclaims kunnen leiden. Vooral daarvoor zijn beleggers beducht.

Daarbij speelt mee dat de Amerikaanse toezichthouder op de medische sector, de Food and Drug Administration, in november een rapport uitbracht waarin het forse kritiek uitte op Philips. Het bedrijf zou, zo stelde de FDA, al in 2015 hebben geweten dat er iets mis was, of kon gaan, met het schuim. Er zouden veel meer klachten, mogelijk zelfs 222.000, over de apparaten zijn geweest dan de 1254 die Philips had gemeld. Ook zouden managers van de betrokken Amerikaanse Philips-dochter, Philips Respironics, te weinig actie hebben ondernomen.

Van Houten reageerde later op het rapport en zei dat er sinds 2008, toen de apparaten op de markt verschenen, lang geen klachten over zijn geweest en dat de klachten die er later kwamen ‘van geval tot geval’ zijn bekeken. Hij uitte indirect ook twijfels over de manier waarop de FDA tot het aantal van 222.000 was gekomen.

Philips maakte vorige maand bekend dat er bij een deel van de apparaten in kwestie geen gevaarlijke hoeveelheid schadelijke gassen vrijkomen. Testen van onafhankelijke bureaus zouden dat volgens Philips hebben aangetoond.

Lees ook:

Vertrouwen in Philips brokkelt af na gezondheidsklachten door medische apparatuur

Minstens tachtig gedupeerden uit de VS en Canada spannen rechtszaken aan tegen Philips vanwege gezondheidsklachten door de inmiddels teruggeroepen slaapapneu- en beademingsapparatuur. Naar verwachting volgen er meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden