Philips

Philips door overname BioTelemetry nu groot in hartbewaking op afstand

Scanners van Philips Medical Systems in een ziekenhuis in Arnhem.  Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen
Scanners van Philips Medical Systems in een ziekenhuis in Arnhem.Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Philips deed zijn grootste aankoop in twaalf jaar: een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in hartbewaking op afstand.

Philips heeft een flinke overname gedaan. Voor 2,3 miljard euro wordt het Nederlandse medische technologieconcern de nieuwe eigenaar van het Amerikaanse bedrijf BioTelemetry, dat vooral bekend is om zijn apparaatjes voor hartbewaking die op afstand afleesbaar zijn. Philips maakt ook hartbewakingsapparatuur, maar dan vooral voor ziekenhuizen. Met de overname claimt Philips de ‘mondiale leider’ te zijn op het gebied van hartbewakingsapparatuur.

BioTelemetry houdt jaarlijks de harten van ongeveer een miljoen mensen in de gaten. Mensen met hartklachten kunnen zich, na een verwijzing van een arts, bij het bedrijf melden. Zij ontvangen dan een apparaatje dat draadloos in contact staat met medewerkers van het bedrijf. Is er iets mis met het hart, dan kan BioTelemetry dat signaleren, adviezen geven aan de patiënt of een arts inschakelen. Het bedrijf regelt ook de vergoeding van de verzekeraar.

Vooral actief in de VS

Philips hoopt na de overname, die in het eerste kwartaal van 2021 moet zijn afgerond, de apparaatjes en diensten van BioTelemetry op meer plekken in de wereld te gaan verkopen – het bedrijf is tot nu toe vooral actief in de Verenigde Staten. Philips denkt de werkwijze - in wezen: zorg op afstand, buiten het ziekenhuis om – ook voor andere kwalen te kunnen inzetten. BioTelemetry heeft 1900 mensen in dienst, groeit de laatste jaren flink en Philips verwacht dat die groei zal doorgaan: met minstens 10 procent per jaar.

BioTelemetry had vorig jaar een omzet van 439 miljoen dollar en boekte daarop een nettowinst van 30 miljoen. In het nu lopende jaar is geen sprake van groei. In de eerste negen maanden was de omzet een beetje, en de nettowinst veel (ruim 40 procent), lager dan in de eerste negen maanden van 2019. BioTelemetry voelde de gevolgen van de coronacrisis.

Bij Philips werken 81.000 mensen die in 2019 voor een omzet van 19,5 miljard euro zorgden. Het afgelopen jaar, meldt een zegsman van Philips, waren er 300 miljoen mensen die met behulp van een apparaat van Philips werden onderzocht of gescreend. Van zo’n tien miljoen mensen, vooral Amerikanen, werd de gezondheid thuis in de gaten gehouden. BioTelemetry doet dat voor ongeveer een miljoen mensen. Philips ziet veel toekomst in zorg-op-afstand.

De overname van BioTelemetry is voor Philips de grootste sinds 2008, meldt de zegsman. De afgelopen jaren deed Philips geregeld overnames, vooral in de VS, maar dat betrof kleinere en soms veel kleinere bedrijven. Philips’ nieuwste aankoop werd in 1994 opgericht onder de naam CardioNet, deed daarna zelf diverse overnames en ging in 2013 verder onder de naam BioTelemetry. In 2014 ging het bedrijf naar de beurs. Daar haalt Philips het nu vanaf.

Lees ook:

Topman Henk Valk: Philips maakt nu vooral mensen beter

Philips heeft zich volledig gespecialiseerd in oplossingen voor de gezondheidszorg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden