Miljardenwinst

Pfizer boert goed met zijn vaccins – en maakt er steeds meer


Verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri krijgt op 6 januari in het Brabantse Veghel als eerste Nederlandse het Pfizer-vaccin  toegediend, onder toeziend oog van minister Hugo de Jonge. Beeld ANP
Verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri krijgt op 6 januari in het Brabantse Veghel als eerste Nederlandse het Pfizer-vaccin toegediend, onder toeziend oog van minister Hugo de Jonge.Beeld ANP

Farmaconcern Pfizer produceerde tot nu toe ruim een miljard coronavaccins. Daarmee verdiende het in de eerste helft van dit jaar ruim 3 miljard dollar.

Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer verwacht dat zijn coronavaccin dit jaar 33,5 miljard dollar (28 miljard euro) aan inkomsten oplevert. Als het lukt om de productie verder op te schroeven tot drie miljard doses, wat volgens topman Albert Bourla mogelijk is, dan komt de 50 miljard dollar in zicht.

De farmaceut, die zijn vaccin met het Duitse BioNTech maakt, heeft tot nu toe ruim 1 miljard doses geproduceerd en had tot medio juni contracten gesloten voor 2,1 miljard doses. Het concern is bezig zijn productie op te voeren. Het productieproces is verbeterd, meldde Bourla bij de presentatie van Pfizers resultaten over het tweede kwartaal van dit jaar. Verder zijn productielocaties uitgebreid en zijn er partijen die het vaccin in opdracht van Pfizer gaan maken.

Pfizer leverde het vaccin tot nu toe vooral aan de VS, de EU-landen en andere rijke landen. Zij betalen er grofweg 16,50 dollar per dosis voor. Later dit jaar begint de levering van een half miljard doses aan de Amerikaanse regering, die ze zal doorvoeren naar arme landen. Die doses worden, naar zeggen van Pfizer, tegen kostprijs geleverd. Die ligt waarschijnlijk rond de 6,50 dollar per dosis.

Bijna 30 procent winstmarge

Net als drie maanden geleden meldde Pfizer dat het, afgezet tegen de omzet, een winstmarge op zijn vaccin boekt van bijna 30 procent. Dat betekent dat Pfizer in de eerste helft van dit jaar ongeveer 3,3 miljard dollar aan het vaccin heeft verdiend, waarvan 2,3 miljard in het tweede kwartaal.

Bij de bepaling van die marge rekent Pfizer de kosten voor de productie, marketing en distributie van het vaccin mee, plus de onderzoekskosten, zowel van het coronavaccin als die van vaccins die werken volgens dezelfde technologie, maar niet tegen corona. Pfizer deelt de researchkosten met BioNTech, en de winst ook. Het Duitse bedrijf heeft het afgelopen half jaar dus ook rond de 3,3 miljard aan het vaccin verdiend. Het vaccin is inmiddels goed voor 41 procent van Pfizers omzet.

Lees ook:

Mogen farmareuzen winst maken op coronavaccins? ‘Een dosis kost net zoveel als een afhaalmaaltijd’

Moderna en BioNTech/Pfizer maken succesvolle vaccins tegen het coronavirus. Andere producenten leveren vaccins tegen kostprijs, maar zij niet. Ze maken er winst op. Hoeveel? Te veel?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden