Pensioenen

Pensioenpremie schiet omhoog, soms zelfs met 30 procent

Bij de kappers stijgt de pensioenpremie komend jaar het sterkst, met meer dan 30 procent. Beeld ANP
Bij de kappers stijgt de pensioenpremie komend jaar het sterkst, met meer dan 30 procent.Beeld ANP

Nederlandse werknemers wacht een slecht 2021 als het om hun pensioen gaat. Terwijl de premie fors stijgt, bouwen ze toch minder pensioen op, blijkt uit een inventarisatie van het FD.

Premiestijgingen van meer dan 10 procent zijn dit jaar eerder regel dan uitzondering, becijfert de krant. De pensioenfondsen van de kappers-, levensmiddelen- en pensioenbranche spannen daarbij de kroon, met een plus van 30 procent of meer. Een gemiddeld nettosalaris gaat dan al snel enkele tientallen euro’s per maand omlaag. Tenzij de werkgever de gehele klap opvangt. Maar ook dan heeft dat uiteindelijk gevolgen voor het loonstrookje: de speelruimte voor loonstijgingen is dan immers geringer.

Een belangrijke oorzaak voor die forse premiestijging is de lage rente. “Die is de afgelopen jaren steeds maar verder gedaald”, constateert Roel Mehlkopf, pensioenonderzoeker bij de Universiteit van Tilburg. Daardoor renderen investeringen van pensioenfondsen in de toekomst naar verwachting minder goed. Blijven de premies gelijk, dan teert een pensioenfonds op termijn langzaam in op zijn financiële gezondheid. “Dat kan wel voor één of twee jaar zonder dat de premie stijgt, maar op een gegeven moment zal er een correctie moeten komen. Dat zie je nu gebeuren.”

In die zin komt de sterke premiestijging van nu niet uit de lucht vallen, analyseert Mehlkopf. Al vindt hij het toch verrassend. “Bij de komst van het nieuwe pensioenakkoord in juni riep minister Koolmees op om de premies in 2021 zo veel mogelijk ongewijzigd te laten, zodat we in alle rust naar het nieuwe stelsel kunnen toewerken.”

In het nieuwe stelsel zullen pensioenen kort gezegd iets meer met de markt meebewegen. Maar invoering volgt pas in 2026, en nu alvast volgens de nieuwe regels werken mag niet. “Dat maakt dat veel fondsen zich toch genoodzaakt zien om in te grijpen.”

Tweede knop om aan te draaien

Niet alle pensioenfondsen kiezen overigens voor een flinke premiestijging. Er is namelijk nog een knop om aan te draaien: korten op de pensioenopbouw. “Dan dragen werknemers nu dus niet meer geld af, maar krijgen ze er na hun pensionering wel minder geld voor terug”, vervolgt Mehlkopf. “Dat voelen werknemers dus niet direct in hun portemonnee, maar wel als ze met pensioen gaan.”

Bij een enkel pensioenfonds daalt de premie zelfs, maar daar staat dan vaak ook een forse daling van de pensioenopbouw tegenover. De rekening komt in die gevallen wel bij de werknemer te liggen: bij een premieverhoging betaalt een werkgever doorgaans minstens een deel van de afdracht, bij een opbouwverlaging is het de werknemer die uiteindelijk minder uitgekeerd krijgt.

Maar wat gebeurt er als pensioenfondsen nu niets zouden doen, en zowel premie als opbouw ongemoeid zouden laten? “Dan zakt de dekkingsgraad geleidelijk nog verder”, aldus Mehlkopf. Een dekking van 100 procent wordt daarbij als noodzakelijk gezien: als iedereen zijn pensioen in een keer zou gaan innen, kan een fonds dat bij 100 procent dekkingsgraad precies iedereen betalen. “Dat gebeurt natuurlijk nooit, en in de praktijk zien we een dekkingsgraad van 90 procent ook nog als acceptabel. Maar dat percentage kan niet te veel zakken. Bij 70 procent ga je als jongere inleggen in een fonds dat met een enorme onbetaalde rekening zit. Die situatie wil je vermijden.”

Bij een te lage dekkingsgraad moet een pensioenfonds daarom ingrijpen: een korting op pensioenen is dan onvermijdelijk, en dat raakt gepensioneerden. Zo is het een kwestie van de balans zoeken tussen generaties, legt Mehlkopf uit. “Niets doen betekent dat het pensioen van ouderen verder onder druk komt te staan. Verhoging van de premie of verlaging van de opbouw legt de rekening juist bij jongeren die nu werken.”

Lees ook:

Koolmees presenteert ‘evenwichtige’ stap naar nieuw pensioenstelsel

Er ligt een wet voor invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Minister Koolmees gaat ervan uit dat kortingen de komende jaren niet nodig zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden