Glasvezel

Pensioenfonds ABP stapt met KPN in glasvezel

Dit beeld is de komende jaren op veel plekken in Nederland terug te zien: KPN en ABP investeren nog eens extra in de aanleg van glasvezel buiten de steden. Beeld ANP
Dit beeld is de komende jaren op veel plekken in Nederland terug te zien: KPN en ABP investeren nog eens extra in de aanleg van glasvezel buiten de steden.Beeld ANP

Een slordige duizend dorpen met samen zo’n 700.000 adressen krijgen versneld internet via glasvezel. KPN en pensioenfonds ABP investeren daar samen ruim een miljard euro in.

Ankeveen, Grou, Middelharnis, Beekbergen. Het is een kleine greep uit een verzameling van vele honderden dorpen die KPN de komende jaren van glasvezel gaat voorzien. In 2026 moet die operatie voltooid zijn, veel sneller dan oorspronkelijk gepland. Ongeveer 700.000 huishoudens en 200.000 bedrijven profiteren daarvan.

Belangrijke bijzonderheid: KPN voert deze megaklus niet alleen uit. Pensioenfonds ABP springt bij. De twee richten daarvoor samen een joint venture op: een bedrijf waar KPN en ABP’s pensioenuitvoerder APG beide voor de helft eigenaar van zijn. Het is voor het eerst dat ABP zich in deze markt begeeft.

ABP-bestuurslid Menno Snel ziet het als een aantrekkelijke langetermijninvestering voor het pensioenfonds en zijn deelnemers. “Dit is een project dat de noodzakelijke digitale transformatie in Nederland versnelt. Bovendien creëert het extra werkgelegenheid: zo’n duizend banen. Het is ook een groene investering. Ik had me zelf nooit zo gerealiseerd dat glasvezel ook qua energieverbruik veel duurzamer is dan koper.”

90 procent van Nederland

KPN hakt zelf al langer met het glasvezelbijltje. Het bedrijf kondigde eerder al aan de komende vijf jaar 2,5 miljoen huishoudens in meer stedelijke gebieden van glasvezel te voorzien. Dat moet ertoe leiden dat het KPN-netwerk over vijf jaar 80 procent van Nederland dekt. “Daarnaast zijn er nog andere glasvezelinitiatieven, bijvoorbeeld van Delta of lokale coöperaties”, aldus KPN-topman Joost Farwerck. “Alles bij elkaar verwachten we dat 90 procent van het land in 2026 over glasvezel beschikt.”

Hij ziet de beschikbaarheid van glasvezel, ook buiten de steden, als cruciaal voor de Nederlandse economie. “Deze investering is nodig om in Europa in de digitale kopgroep te blijven.” Ergens klinkt dat wat moeilijk voorstelbaar. Want snel internet voor Grou en Beekbergen klinkt fijn, maar sla je er ook werkelijk een internationale slag mee? “Het verschil in snelheid is enorm”, benadrukt Farwerck. “Sommige mensen zullen het thuis niet meteen nodig hebben. Maar de behoefte aan data-overdracht zal blijven groeien. En uit onderzoek blijkt: hoe beter de digitale infrastructuur is, hoe harder dat de economische groei kan stutten.”

De duizend dorpen en 1400 bedrijventerreinen die KPN en ABP van glasvezel gaan voorzien, liggen verspreid over het land. Ook de werkzaamheden vinden verspreid plaats: er wordt dus niet – om maar iets te noemen – van zuidoost naar noordwest gewerkt of andersom. Het netwerk dat het gezamenlijke glasvezelbedrijf gaat aanleggen, is ook voor andere aanbieders beschikbaar. Farwerck: “De joint venture zorgt voor het onderliggende netwerk; KPN en andere providers kunnen daar vervolgens tegen betaling gebruik van maken.” De klant kan dan zelf zijn provider kiezen.”

Lees ook:

Door de avondklok breekt het Ziggo-netwerk records

Voorheen lag de piek in het Ziggo-netwerk op zondagmiddag, als Max Verstappen moest racen. Maar dat veranderde door corona.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden