Natuurrampen

Overstromingen in Limburg en Duitsland zijn duurste Europese natuurramp ooit

Enorm veel schade door overstromingen in Duitsland, België en Nederland, veroorzaakt door heftige regenval in juli 2021. Beeld BELGA, Bernard Gillet
Enorm veel schade door overstromingen in Duitsland, België en Nederland, veroorzaakt door heftige regenval in juli 2021.Beeld BELGA, Bernard Gillet

Orkanen, tornado’s en regenval zorgden voor een duur jaar voor de verzekeringsbranche. Er is voor circa 250 miljard euro verlies geleden in de hele wereld door natuurrampen, waarvan ongeveer de helft was verzekerd.

Ingrid Weel

De extreme wateroverlast van afgelopen zomer in onder meer Limburg en het westen van Duitsland is de duurste natuurramp ooit in Europa. Wereldwijd komt het jaar 2021 op de vierde plaats ooit als het gaat om financiële schade door bijvoorbeeld bosbranden, aardbevingen en stormen. Een opvallend groot deel van alle schade was in de Verenigde Staten, maakt de Duitse herverzekeraar Munich Re bekend.

De overstromingen in Duitsland, België en Limburg afgelopen juli door uitzonderlijk zware regenval leidden tot meer dan tweehonderd doden, en veroorzaakten voor 46 miljard euro aan schade. Daarvan was 33 miljard euro in Duitsland, ook voor dat land het hoogste bedrag ooit. Een relatief klein deel werd vergoed door verzekeraars. Dat komt volgens Munich Re omdat verzekeringen tegen overstromingen in Duitsland niet heel gewoon zijn en veel onverzekerde wegen schade opliepen. De Duitse overheid kwam net als de Nederlandse met steun voor gedupeerden.

De wereldwijde schade door natuurrampen bedroeg ongeveer 250 miljard euro, aldus Munich Re. Het grootste deel van die schadepost ontstond in de VS, met orkaan Ida in het zuiden, met windsnelheden van ongeveer 240 kilometer per uur, als duurste ramp. De totale schade bedroeg 65 miljard dollar. Tienduizenden gebouwen werden beschadigd of vernield.

Gewelddadige tornado’s

Ook extreme kou en de tientallen gewelddadige tornado’s richtten veel schade aan in het land. Vooral zwaar getroffen was de stad Mayfield, Kentucky, waar een lange, massieve, wigvormige tornado huishield. Grote delen van de stad, waaronder een kaarsenfabriek, werden volledig verwoest. Volgens de eerste schattingen bedragen de totale verliezen ongeveer 5,2 miljard dollar. Er kwamen naar schatting 90 mensen om het leven.

In Azië bleven de verliezen bescheiden, met een totale economische schade van 50 miljard dollar, waarvan slechts 9 miljard dollar verzekerd was. De duurste natuurramp was een zware overstroming in de provincie Henan in centraal-China, waar talloze rivieren, waaronder de Gele Rivier, buiten hun oevers traden. Honderdduizenden huizen kwamen onder water te staan. De kosten: ongeveer 16,5 miljard dollar.

Het duurste jaar ooit wat natuurrampen betreft was 2011, een jaar waarin er zware aardbevingen waren in Japan en Nieuw-Zeeland. De wereldwijde schade was toen meer dan 300 miljard euro. Torsten Jeworrek, bestuurder bij Munich Re, benadrukt in het voorwoord van het rapport dat ‘samenlevingen zich dringend moeten aanpassen aan de toenemende weersrisico’s en van klimaatbescherming een prioriteit moeten maken’.

Lees ook:

Overstromingen laten Duitsland verwoest achter. ‘Zoveel water heb ik nog nooit gezien’

De zware regenval van de afgelopen dagen heeft de dodelijkste natuurramp in Duitsland in bijna zestig jaar ontketend. Inwoners van het rampgebied blijven in shock achter. ‘Het was verschrikkelijk, we konden niemand helpen.

Schade door natuurrampen 210 miljard dollar in 2020

Natuurrampen hebben vorig jaar wereldwijd voor 210 miljard dollar, ruim 171 miljard euro, aan schade aangericht. Vooral de VS werden hard getroffen door orkanen en grote bosbranden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden