Overname
Oversteek naar VS logische stap voor Just Eat Takeaway, maar ook riskant
Met de beoogde overname van het Amerikaanse maaltijdbestelplatform Grubhub hoopt het Nederlands-Britse Just Eat Takeaway concurrenten als Uber en Deliveroo de loef af te steken. ‘Het is eten of gegeten worden.’
Het zijn niet alleen de Nederlandse straten die druk zijn met brommertjes en elektrische bakfietsen voor het bezorgen van maaltijden. Eten bestellen is een wereldwijd fenomeen waar veel geld in omgaat. Dat heeft het Nederlands-Britse maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway ertoe gezet om de Amerikaanse branchegenoot Grubhub over te nemen, zo werd donderdag bekend. Voor de transactie trekt Just Eat 7,3 miljard dollar uit. Dat is omgerekend 6,4 miljard euro. Een logische overname, vindt Martijn Arets, platformexpert en auteur van het boek ‘Platformrevolutie’. “Het is eten of gegeten worden. Zeker in de VS waar de markt zeer competitief is. Wie daar de dienst wil uitmaken zal de grootste moeten zijn, er is maar plek voor één grote speler.”
Groot zijn ze straks zeker. Grubhub is nu al een van de voornaamste partijen met maaltijdbestellingen en als de fusie rond is, ontstaat plots het grootste maaltijdbezorgingsconcern ter wereld, buiten China, stelt topman Jitse Groen van Just Eat Takeaway. Zijn onderneming is het moederbedrijf van het bekende Thuisbezorgd.nl, marktleider in Nederland op het gebied van maaltijden bestellen.
Risicovol
Als de nu te vormen thuisbezorggigant alle klanten bij elkaar optelt, heeft die er meer dan 70 miljoen wereldwijd en leveren ze samen bijna 600 miljoen maaltijden af bij thuiseters in 25 landen. De twee aanstaande partners zijn goed voor 2,7 miljard euro omzet per jaar. De slogan van Just Eat luidt: Creating the world’s greatest food community. Dat die ambitie nu kracht wordt bijgezet is volgens Arets wel risicovol: “Doordat de markt in de VS zo concurrerend is, kan het lastig worden zo’n grote investering terug te verdienen. De kans is reëel dat er zelfs nog geld bij moet. Maar wat is wijsheid? Je draait vaak eerst verlies om later te groeien. Het is een langetermijninvestering.”
Die concurrentie komt voornamelijk van andere grote spelers op de markt, zoals Uber Eats. “Maar die zijn meer bezorgers dan een echt bestelplatform zoals de merken van Just Eats en Grubhub. Bezorgen is complex en duur, dat is moeilijker winstgevend te krijgen. De vraag is zelfs of dat ooit gaat lukken. Grubhub bezorgt relatief weinig en is daarmee een goeie partner, die aansluit bij wat Just Eat Takeaway al doet: een platform zijn waarbij de aangesloten restaurants veelal verantwoordelijk zijn voor de bezorging.”
Voor met name Uber, vooral bekend om zijn taxi-service, zal de overname hard binnenkomen. Dat bedrijf had Grubhub naar verluidt ook wel een lekker overnamehapje gevonden. Just Eat Takeaway wil de deal in het eerste kwartaal van 2021 hebben afgerond. Aandeelhouders van beide bedrijven moeten nog wel akkoord gaan.
Grote geld
Het zou dan de tweede fusie zijn in korte tijd voor het Nederlandse Takeaway en het Britse Just Eat. De twee gingen nog maar een paar maanden geleden in elkaar over, waarmee het bedrijf in Europa marktleider werd. Volgens Just Eat Takeaway is het grote geld in de Verenigde Staten te verdienen, waar de echt grote internationale bezorgdiensten zitten. Schaalvergroting is vooral een manier om de kosten voor de technologie achter de bestelplatforms te kunnen delen.
Arets denkt niet dat de huidige coronacrisis van grote invloed is geweest op de overname. “Het is natuurlijk drukker geweest met het bezorgen van maaltijden, maar er was ook weer geen sprake van een verdubbeling.”
Het hoofdkantoor van Just Eat Takeaway blijft ook na de deal gevestigd in Amsterdam en Grubhub houdt zijn hoofdkantoor in Chicago. De beurzen van Amsterdam en New York reageerden niet al te blijmoedig op de grote overname. Het aandeel Just Eat Takeaway zakte donderdag verder weg op het Damrak en in New York ging het aandeel Grubhub 2 procent naar beneden. Analisten denken dat het ermee te maken heeft dat de plannen van het fusiebedrijf nog niet helemaal duidelijk zijn.
Lees ook:
Nederlandse bedrijven zijn bezorgd, want Europa verliest slag om de ‘nieuwe economie’
De grootste ondernemingen van de data-economie komen niet uit Europa. Nederlandse bedrijven uiten hun zorgen.
Kleine horeca worstelt met grote bestel - en boekingsplatforms
Online platforms als Booking.com en Thuisbezorgd.nl kunnen de redding zijn voor kleine zelfstandige restaurants en hotels. Maar van hen wordt wel meer coulance verwacht nu die kleintjes het zwaar hebben.