Ondernemers

Overbelaste telefoonlijnen en tekort aan mensen bij gemeenten en UWV om corona-noodhulp

Het is momenteel aanpoten voor het UWV en de gemeenten. Ondernemers die het door de coronacrisis moeilijk hebben, overvragen de uitkeringsloketten. 

De gemeente Rotterdam werd vorige week zo vaak gebeld met vragen dat de telefoonlijn er even uit knalde. In Tilburg heeft de gemeente extra mensen ingezet om de aanvragen op te kunnen vangen en het UWV zit met zo veel extra administratie dat het iedereen met enige administratieve of juridische achtergrond vraagt te solliciteren. 

De stormloop was te verwachten. Veel ondernemers zitten door de economische gevolgen van de coronacrisis in zwaar weer. Allemaal maken ze aanspraak op het pakket met noodmaatregelen dat het kabinet vorige week presenteerde. 

Dat pakket is flink. Zo kunnen noodlijdende werkgevers via de zogenoemde tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid regelen dat het loon van hun werknemers tijdelijk voor maximaal 90 procent wordt betaald door een uitkering.  Volgens het UWV komen er veel vragen over van werkgevers. Die willen weten of ze er voor in aanmerking komen. Op de site van het UWV staat ook dat de UWV Telefoon Werknemers tijdelijk minder goed bereikbaar is omdat er zo veel telefoontjes binnen komen. 

Het noodpakket biedt ook zzp’ers tegen soepelere voorwaarden een bijstandsuitkering. Die kan worden aangevraagd bij de gemeente. In veel grote steden kunnen zzp’ers die aanvraag nu al doen, in de kleinere gemeenten zal dat nog even duren. 

Bijstandsaanvragen worden zo snel mogelijk behandeld

Gemeenten lopen daarmee enigszins op de zaken vooruit. Want de precieze uitwerking van de noodmaatregel staat nog niet zwart op wit; daar wordt nog aan gewerkt. Maar volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) kloppen zo veel zzp’ers in financiële nood aan bij gemeenten dat het belangrijk is dat de bijstandsaanvragen zo snel mogelijk in behandeling worden genomen. 

Wie in aanmerking komt voor de bijstandsuitkering kan van de gemeente alvast een voorschot krijgen. Dat schieten gemeenten voorlopig voor, dat geld krijgen ze later terug van het Rijk. In onder meer Amsterdam, Utrecht, Zevenaar, Amersfoort en Rotterdam – die de bijstandsuitkering ook voor dertig andere gemeenten in de omgeving regelt – kunnen zzp'ers al terecht voor een aanvraag. 

In Rotterdam hebben tot nu toe vijfduizend zzp’ers een bijstandsuitkering aangevraagd. In Amsterdam zijn al ruim achtduizend aanvragen binnen. Volgens Esther Verhoeff, woordvoerder van VNG, zullen de aanvragen bij gemeenten waarschijnlijk gaan drukken op andere taken. “In crisistijd is de topprioriteit de volksgezondheid veilig te stellen en de samenleving draaiende houden. Als dat betekent dat andere taken moeten wachten, dan is dat zo. Daarover is overleg met het Rijk”, aldus Verhoeff.

Lees ook: 

Amerikaanse centrale bank haalt alles uit de kast om de economie te steunen

De 700 miljard dollar die de Fed vorige week aankondigde, is nu al onvoldoende gebleken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden