Uitbraak

Opnieuw vogelgriep in Lunteren: 280.000 kippen geruimd

Een vrijwilliger van de dierenambulance haalt dode vogels op. Beeld Arie Kievit
Een vrijwilliger van de dierenambulance haalt dode vogels op.Beeld Arie Kievit

Weer een geval van vogelgriep, en weer in Lunteren: het hart van de Nederlandse pluimveehouderij. Minister Staghouwer onderzoekt of er extra maatregelen mogelijk zijn die verdere verspreiding kunnen voorkomen.

Koos Schwartz

De vogelgriep breidt zich steeds verder uit. Woensdag werd de ziekte aangetroffen in twee bedrijven in het Gelderse Lunteren, dat in een gebied ligt waar veel pluimveehouderijen zijn gevestigd. Het gaat waarschijnlijk om een zeer besmettelijke variant van de ziekte.

Ongeveer 280.000 kippen zijn na de ontdekking gedood. Dat lot wacht ook de dieren in vijf pluimveebedrijven die op minder dan een kilometer afstand van de twee getroffen bedrijven liggen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat monsters nemen bij 52 andere pluimveehouderijen die iets verder (3 kilometer) van de twee bedrijven af liggen. Een deel daarvan was al onderwerp van onderzoek omdat zij dichtbij een pluimveehouderij in Barneveld liggen, waar de vogelgriep vorige week werd ontdekt.

Een verontrustende ontdekking

De nieuwe ontdekking is verontrustend. Allereerst omdat het virus opnieuw is aangetroffen in het hart van de Nederlandse pluimveehouderij. Daar komt nog bij dat er rond Ede, Barneveld en Lunteren relatief weinig watervogels voorkomen – vaak de oorzaak van een besmetting.

Minister Staghouwer van landbouw heeft daarom de Deskundigengroep Dierziekten om advies gevraagd. Hij wil ook weten of er extra maatregelen mogelijk zijn om verdere verspreiding te voorkomen.

In de zone van tien kilometer rond de twee bedrijven waar de griep woensdag is aangetroffen, zijn in totaal 232 pluimveebedrijven. In die zone geldt een vervoersverbod: het transport van vogels, eieren, vogelmest en strooisel is er verboden. Ook andere dieren die op die 232 pluimveehouderijen huizen, evenals dierproducten van die bedrijven, mogen niet worden vervoerd.

Niet eerder zo veel dieren gedood

Sinds de vogelgriep eind oktober vorig jaar zijn rentree in Nederland maakte, zijn er nog niet eerder zoveel dieren gedood. Bij uitbraken in het Friese Blija (januari) ging het om 177.000 vleeskuikens, in het Noord-Hollandse Grootschermer (januari) om 170.000 vleeskuikens en in Son (maart) ook om 170.000 vleeskuikens.

Deze week werd de vogelgriep al aangetroffen in Voorthuizen, dat vlakbij Barneveld ligt. Daar werden 26.000 legkippen geruimd. Vorige week waren er gevallen in Barneveld (34.000 legkippen) en Lunteren (8500 eenden). In maart waren er ook uitbraken in Lunteren.

De vogelgriep heerst nu ruim een half jaar in Nederland. Eind oktober werd het eerste geval ontdekt in het Flevolandse Zeewolde. Dat was drie maanden nadat de toenmalige minister van landbouw, Carola Schouten, de ophokplicht voor pluimvee had opgeheven.

Verspreid door Nederland

Die ophokplicht had acht maanden geduurd, in sommige gebieden zelfs negen maanden. Het was de langste ophokplicht ooit. De plicht om pluimvee binnen te houden werd in oktober 2020 ingevoerd nadat in Kockengen, bij Breukelen, met vogelgriep besmette knobbelzwanen waren gevonden.

Na het geval in Zeewolde volgden er meer, onder meer in Bentelo (Overijssel), Willemstad (Noord-Brabant), Grootschermer (Noord-Holland) en Woltersum (Friesland). In januari werd de griep aangetroffen bij wilde vogels in het gebied van de Oostvaardersplassen.

Ook in andere Europese landen zijn er relatief veel gevallen van vogelgriep. Een Duits onderzoeksinstituut stelde eind december al dat de uitbraak ‘de grootste ooit is’ in Europa.

Lees ook:

Vogelgriep in de Oostvaardersplassen: laat de slachtoffers met rust

Een ongekende uitbraak van vogelgriep raakt niet alleen de pluimvee-industrie, maar ook veel wilde vogels, zoals in de Oostvaardersplassen. Maar wilde vogels de schuld van de uitbraak geven, is te simplistisch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden