Onder curatele

Opnieuw kleunt de Belastingdienst mis in de toeslagenaffaire

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van financiën in gesprek met gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire op het Plein, voorafgaand aan het debat over de zaak in de Tweede Kamer.  Beeld ANP
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van financiën in gesprek met gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire op het Plein, voorafgaand aan het debat over de zaak in de Tweede Kamer.Beeld ANP

De Belastingdienst informeerde de commissie die moet beoordelen of ouders recht hebben op schadevergoeding onjuist. De fiscus komt onder curatele en de beoordeling moet over, zegt staatssecretaris Van Huffelen.

Jan Kleinnijenhuis

Opnieuw heeft de Belastingdienst ­geblunderd in de aanpak van de toeslagenaffaire. De fiscus heeft de onafhankelijke commissie die moest beoordelen of gedupeerde ouders in aanmerking komen voor schadevergoeding, verkeerd geïnformeerd. Daardoor werden mogelijk honderden, of zelfs duizenden ouders onterecht afgewezen voor een schadevergoeding.

Staatssecretaris Van Huffelen (toeslagen) biechtte de fout dinsdag op aan de Tweede Kamer, voorafgaand aan een debat over de Belastingdienst. Kamerleden toonden zich verbijsterd over de zoveelste miskleun in het oplossen van de slepende affaire.

Duizenden ouders wachten nog op compensatie van onterecht teruggevorderde toeslagen, mogelijke schadevergoeding of inzage in hun persoonlijk dossier bij de Belastingdienst. Volgens Kamerlid Renske Leijten (SP) laat de jongste misstap zien dat de Belastingdienst op afstand geplaatst moet worden van de hersteloperatie.

Van Huffelen spreekt over een ‘ongelooflijk valse start’ van de hersteloperatie bij Toeslagen. Extra pijnlijk is dat de fout is gemaakt door de nieuw opgerichte organisatie die juist los van de Belastingdienst beter zou kunnen opereren. Die komt nu onder curatele te staan: een extern bureau zal de werkwijze onderzoeken en het management versterken. Of er sprake is van bewust achterhouden van informatie voor de onafhankelijke commissie, is niet duidelijk. De werkwijze van de commissie zelf staat niet ter discussie, staat in de Kamerbrief.

Mogelijk laat Van Huffelen álle zaken opnieuw onderzoeken

Om te voorkomen dat ouders ­onterecht zijn afgewezen, laat Van Huffelen alle beslissingen waarbij schadevergoeding door de commissie is afgewezen, opnieuw onderzoeken. Mogelijk worden zelfs alle zaken ­opnieuw onderzocht. Een externe partij controleert de informatie die de Belastingdienst aanlevert op juistheid en volledigheid. De staatssecretaris blijft ernaar streven dat ­ouders die recht hebben op compensatie al in juli worden uitbetaald.

Aanleiding voor Van Huffelen om de zaak te onderzoeken is het oordeel om alle klanten van het Rotterdamse gastouderbureau Florien af te wijzen voor schadevergoeding. In deze zaak moest de Belastingdienst een jaar geleden voor de rechtbank toegeven dat het optreden bij een van de klanten onrechtmatig was. Hoe het kan dat de Belastingdienst een jaar later weer tot een andere conclusie komt, is ook nog niet duidelijk.

Rond de onafhankelijke beoordelingscommissie rommelt het al langer. Er is sprake van dat een van de vijf leden van de commissie opstapt. Tijdens het beoordelingsproces werd duidelijk dat dit lid zelf kinderopvang heeft gehad bij een van de bureau’s die beoordeeld moesten worden. Ook die informatie zou pas boven tafel zijn gekomen tijdens het beoordelingsproces van de commissie.

Lees ook:

Voor de Belastingdienst ben je fraudeur tot het tegendeel bewezen is

Jaren geleden stopte Florien Jansen al met haar gastouderbureau, na een langdurige strijd met de Belastingdienst. Nu komt zij erachter dat ze al die tijd als fraudeur werd aangemerkt. Maar de Belastingdienst had daar helemaal geen bewijs voor.

Schadevergoeding in toeslagenaffaire fors uitgebreid

Duizenden extra gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire krijgen alsnog recht op schadevergoeding. Een initiatief van SP-Kamerlid Renske Leijten kan rekenen op instemming van de coalitie en de staatssecretaris.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden