Banenmarkt
Open Hiring: wie het eerst komt, krijgt de baan
Een baan zonder sollicitatiegesprek. Gewoon aanmelden en aan de slag. Bij Ecco Leather in Dongen wordt met deze werkwijze geëxperimenteerd.
Wie het eerst komt, het eerst maalt. Zo eenvoudig kan het zijn om een baan te vinden. Voor Martijn Walraven (31) uit Dongen voelde het als een geschenk. “De drempel om te solliciteren is erg hoog voor mij”, vertelt hij, terwijl hij een vel leer op een stapel tilt. “Ik heb wel brieven geschreven, maar ben nooit uitgenodigd. Een sollicitatiegesprek, daar zie ik trouwens ook enorm tegenop.”
Walraven, met een opleiding in het bank- en verzekeringswezen, had jarenlang geen werk omdat hij intensieve mantelzorg verleende. “Ik wilde weer aan de slag, maar ik had geen idee waar of hoe ik dat in gang kon zetten.” Iemand wees hem op de nieuwe werkwijze bij Ecco Leather. “Ze begonnen in september en ik heb me meteen ingeschreven aan de balie.” Diezelfde week werd Walraven uitgenodigd en kreeg hij een rondleiding. Een week later kon hij beginnen, op tien minuten fietsen van huis.
Geen opleidingseisen
Het concept Open Hiring komt uit de Verenigde Staten. De methode werd eerder dit jaar in Nederland gelanceerd door Start Foundation, een organisatie die voortdurend op zoek is naar oplossingen voor knelpunten op de arbeidsmarkt. “Het is ons doel om mensen die aan de kant staan aan een baan te helpen en dit is een van de mogelijkheden”, zegt programmamanager Ingeborg Zwolsman. Je hoeft geen sollicitatiebrief te schrijven en ook geen sollicitatiegesprek te voeren, er zijn geen opleidingseisen en niemand vraagt naar het gat in je cv. Wie interesse heeft, meldt zich en mag aan de slag zodra er plek is.
Acht bedrijven doen inmiddels mee. De komende tijd onderzoeken Start Foundation en de VU in Amsterdam wat wel en niet werkt. De voordelen zijn dat bedrijven geen tijd (en geld) kwijt zijn aan lange sollicitatieprocedures en er goede, harde werkers binnen kunnen komen die op basis van hun cv misschien niet eens zouden worden uitgenodigd voor een gesprek. Een nadeel kan zijn dat er overduidelijk ongeschikte personen beginnen. “En voor de werknemer is het belangrijk dat hij of zij geen tweederangs arbeidskracht is”, licht Zwolsman toe. Het gaat om reguliere, laagdrempelige werkplekken met mogelijkheden om door te stromen en zicht op een vast contract.
Dongen staat van oudsher bekend om zijn leerlooierijen. Hoewel de bedrijfstak grotendeels is verdwenen, koos Ecco Leather bewust voor Nederland. Er worden jaarlijks ongeveer een miljoen koeienhuiden verwerkt tot hoogwaardig leer, grotendeels in Azië maar dus ook in Dongen. Het leer is bestemd voor onder meer de schoenen van Ecco, maar ook externe klanten zoals het modemerk Louis Vuitton.
Het vak ter plekke leren
In de hal waar de koeienhuiden worden ontvleesd en chemisch worden bewerkt, hangt een indringende geur. Het ruwe leer krijgt een zilverblauwe kleur en wordt vervolgens geselecteerd op kwaliteit. “Er is geen opleiding voor, mensen leren het vak ter plekke”, aldus Tim ter Meulen, verantwoordelijk voor personeelszaken bij Ecco Leather. Het bedrijf heeft vijf plaatsen beschikbaar via Open Hiring, op een totaal van zo’n driehonderd personeelsleden. “Het is een begin”, zegt Ter Meulen. “Het is voor ons een andere manier om aan werknemers te komen. Via het uitzendbureau halen we mensen van ver, maar het wordt steeds lastiger. Waarom zouden we ons niet richten op werklozen in de buurt die graag willen werken, maar die om verschillende redenen nergens worden aangenomen? Dat past bij onze bedrijfsfilosofie.”
Het mes snijdt aan twee kanten. Er wordt een nieuwe poule van gemotiveerde werknemers aangesproken. Ter Meulen: “Het is wennen om elke dag om zes uur op je werk aanwezig te zijn, zeker als je lang niet hebt gewerkt. We hebben een coach aangesteld die hen daarbij begeleidt. We stellen eisen, maar we gooien hen niet in het diepe.”
De werknemers beginnen met het tillen van gelooide huiden. Walraven: “Het is fysiek best zwaar, maar dat geeft niet. Ik ben leergierig en er valt hier veel te leren. Ik kan hier intern een opleiding volgen.” Onlangs is hij doorgestroomd naar een andere functie, bij de afdeling waterzuivering. Zijn werkplek komt nu beschikbaar, vanaf januari zijn er weer nieuwe plekken vrij.
In totaal werken nu veertig mensen in Nederland via Open Hiring en staan er tweehonderd mensen op de wachtlijst. Als laatste op de lijst moet je nog wel even geduld hebben voordat je aan het werk kunt. Zwolsman: “Daar kijken we naar. Het biedt natuurlijk ruimte aan andere werkgevers om het voorbeeld van Ecco Leather te volgen.”
Lees ook:
Bedrijven solliciteren bij techtalenten, in plaats van andersom
In de ICT is zo veel werk dat ze bij Talent.io de bedrijven laat solliciteren, in plaats van andersom.
Anoniem solliciteren geen succes: gemeenten stoppen alweer
Anoniem solliciteren om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan, is alweer op zijn retour. Vijf grote gemeenten zijn ermee gestopt, omdat ze geen merkbaar effect zagen.