Opec Olie-overschot

Opec voorziet olie-overschot door schalie-olie uit de VS

Oliewinning in het Saudische Khouris. Beeld afp

De vijftien olieproducerende landen die zijn verenigd in de Opec voorzien voor volgend jaar een nieuw en mogelijk hardnekkig overschot op de wereldwijde oliemarkt. Dat komt door de schalie-olie uit de Verenigde Staten, zo blijkt uit de eerste voorspellingen voor 2020 van het kartel van olie-exporterende landen, dat goed is voor 40 procent van de olieproductie wereldwijd.

Vorige week werd nog een akkoord bereikt over het verlengen van afspraken over een productieplafond van Opeclanden en enkele gelegenheidspartners, zoals oliereus Rusland. Dat moet ervoor zorgen dat de prijzen voor ruwe aardolie niet te veel dalen als gevolg van ongebreidelde productie door deelnemende landen.

Steenlagen

De VS zijn niet betrokken bij de Opec en pompen veel zogeheten schalie-olie op. Dat is olie die in moeilijker bereikbare steenlagen zit en die kan worden bereikt met behulp van fracking, het breken van steenlagen door middel van chemicaliën en explosieven.

De Opec schat nu dat volgend jaar door de Opeclanden dagelijks 560.000 vaten olie te veel opgepompt zullen worden in verhouding tot de vraag. De productie van Opec-rivalen als de VS stijgt twee keer sneller dan de wereldwijde vraag.

De productiebeperkingen van de Opec onder leiding van Saudi-Arabië zijn bedoeld om de olieprijzen op te krikken. De huidige prijzen van ongeveer 67 dollar per vat zijn lager dan de niveaus die veel Opeclanden beogen om hun overheidsuitgaven te dekken. Een paar maanden geleden was de prijs nog ruim 70 dollar per vat. Eind december kostte een vat Brent-olie iets meer dan 50 dollar. Maar begin oktober 2018 was dat weer meer dan 85 dollar.

Handelsconflicten doen de prijzen alle kanten opschieten, maar de prijs is ook afhankelijk van de vraag of landen zich wel aan de productieafspraken houden. (ANP/BLOOMBERG) 

Lees ook:

Onrust in Libië en Venezuela stuwt olieprijs.

Producenten van Amerikaanse schalieolie profiteren van de stijgende olieprijzen. Dat is tegen het zere been van Rusland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden