Arbeidsmarkt

Oost-Europeanen doen veel vaker beroep op WW-uitkering dan Nederlanders

null Beeld ANP
Beeld ANP

Hoe zit het nou met Polen en Roemenen die hier werken maar ook relatief vaak een WW-uitkering aanvragen? UWV zet de feiten op een rijtje.

Het aantal Oost-Europeanen dat in Nederland een WW-uitkering aanvraagt ligt hoog. Dat blijkt uit een inventarisatie van het UWV. Van alle Oost-Europeanen die in Nederland werken, vraagt 14,7 procent op enig moment een werkloosheidsuitkering aan. Bij Nederlandse werknemers ligt dat op 5,5 procent.

Maar de Oost-Europese werknemers ontvangen deze uitkering wel veel korter dan de Nederlanders. Polen, Roemenen en Bulgaren zitten gemiddeld 151 dagen, dat is 5 maanden, in de WW, terwijl Nederlanders gemiddeld 289 dagen, oftewel 9,5 maand een werkloosheidsuitkering krijgen.

Ook ligt het uitkeringsbedrag voor Oost-Europeanen veel lager. De hoogte van een WW-uitkering is gebaseerd op het inkomen toen je nog werkte, en dat ligt bij arbeidsmigranten, die veelal banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt hebben, stukken lager. Het bruto dagloon bij Oost-Europese werknemers ligt op 74,35 euro en bij Nederlanders op 97,97 euro.

Mogelijk fraudeurs

Hoewel Oost-Europeanen kortere tijd een uitkering krijgen en een lager bedrag ontvangen per maand is het totale beroep dat zij doen op de WW evengoed nog groter dan dat van de Nederlanders. En dat komt dus doordat ze het bijna drie keer zo vaak aanvragen.

Bij die vele aanvragen zitten mogelijk ook fraudeurs: Oost-Europeanen die bijvoorbeeld gewoon in hun thuisland verblijven – een soort vakantie houden – terwijl ze een WW-uitkering ontvangen. Dat mag niet: een voorwaarde bij de Wet Werkloosheid is dat de ontvanger per direct beschikbaar is voor ander werk. Dat lukt niet als degene in Polen zit. Hoe vaak deze vormen van fraude voorkomt, weet het UWV niet.

Wat de uitkeringsorganisatie wel weet, is dat Oost-Europeanen kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt. Ze hebben vier keer zoveel kans hun baan te verliezen als Nederlanders. “Doordat Oost-Europeanen vaker een tijdelijk contract hebben, vaker in de uitzendsector werken en minder vaak bij de overheid, is hun beroep op de WW groter”, aldus UWV- kennisadviseur Anita Strockmeijer. Om een WW-uitkering te krijgen, moet je tenminste 26 weken hebben gewerkt.

“Meer kennis over de relatie tussen migranten en hun gebruik van de sociale zekerheid is zeer gewenst”, meldt Strockmeijer in het kennisverslag. “Immers, als veel migranten gebruikmaken van Nederlandse voorzieningen, dan heeft dit zijn weerslag op het draagvlak voor en op de beeldvorming over migranten en versterkt het gevoelens van onvrede over vrij werknemersverkeer binnen de Europese Unie.”

Het UWV registreert niet de herkomst van werknemers. Dit in verband met wetgeving die discriminatie naar herkomst niet toelaat. De analyses zijn uitgevoerd met data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Lees ook:

De Oost-Europese arbeidsmigrant zit in de knel op de Nederlandse arbeidsmarkt

Het beeld van de Bulgaar als WW-fraudeur klopt van geen kanten, stelt promovenda Anita Strockmeijer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden