Kwartaalcijfers

Oorlog raakt ING: Bank wordt kleiner in Rusland en Oekraïens personeel werkt deels in Polen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Beleggers zagen het eind februari al aankomen: ING zal worden geraakt door de oorlog in Oekraïne. Dat klopt.

Koos Schwartz

Bank ING voelt de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Nederlands grootste bank, die beduidend meer zaken in Rusland doet en deed dan Rabobank en ABN Amro, heeft in het eerste kwartaal als gevolg van de oorlog 834 miljoen euro opzij moeten zetten. Dat doet de bank in de verwachting dat dat bedrag aan uitstaande leningen niet zal worden terugbetaald.

Het gaat vrijwel uitsluitend om leningen aan grootzakelijke klanten. Een klein deel van dat bedrag, 71 miljoen, is vrijwel zeker oninbaar, meldde ING bij de presentatie van zijn resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar: die klanten naderen een bankroet. Van de resterende 763 miljoen is de kans op terugbetaling groter. Maar omdat er een gerede kans is dat het niet van terugbetalen komt, is ING toch verplicht om die te kenmerken als waarschijnlijk oninbaar.

De voorziening van 834 miljoen nam een flinke hap uit de kwartaalwinst van de bank. Die kwam uit op 429 miljoen euro, tegen 1 miljard euro in het eerste kwartaal van vorig jaar. Het aandeel ING liet na de bekendmaking van de cijfers opnieuw een veer: in de loop van vrijdagmiddag stond het aandeel ruim 5,5 procent lager dan donderdag. Dat ING last zou krijgen van de oorlog hadden beleggers al eerder voorzien. Sinds het begin van de oorlog is het aandeel ING met 28 procent gedaald.

Actief in Moskou

ING is nog wel actief in Moskou. Het int geld van bestaande klanten, neemt afscheid van klanten en verleent diensten aan internationale klanten die (nog) in Rusland actief zijn. De bank heeft nog 5,8 miljard euro uitstaan bij Russische klanten in en buiten Rusland. Dat is ruim tien keer zo veel als Rabobank. De blootstelling aan Russen wordt wel kleiner: voor de oorlog begon was dat 6,7 miljard euro. ING neemt geen nieuwe klanten en zaken in Rusland meer aan.

In Oekraïne werken ook nog mensen voor ING. Voor de oorlog waren dat er 110, inmiddels is een deel van hen, al dan niet met hulp van ING, verhuisd naar Polen. Ook een deel van de bedrijfssystemen is naar Polen overgebracht.

De rente-inkomsten van ING – het verschil tussen de rente die ING ontving en betaalde – waren een fractie lager dan een jaar geleden. ING-topman Van Rijswijk wilde vrijdag geen voorspelling doen over de ontwikkeling van de rentes die ING gaat berekenen – en dus ook niet of er een eind komt aan de negatieve rente voor mensen met veel spaargeld. Hij zei alleen dat ING de hoogte van zijn rentes doorgaans laat afhangen van de rentes die de Europese Centrale Bank (ECB) berekent. Of de ECB zijn tarieven dit jaar gaat verhogen is nog ongewis. Afgezien van de voorzieningen voor oninbare leningen beleefde ING volgens bestuursvoorzitter Steven van Rijswijk een goed kwartaal.

De bank maakte verder bekend dat 60 procent van de leningen aan de energiesector bestaat uit leningen voor duurzame energieprojecten. ING financiert geen nieuwe olie- en gasprojecten meer. Vanaf de zomer begint ING in Nederland met de uitgifte van nieuwe, van recyclebaar plastic gemaakte betaalpassen en creditcards. De huidige passen en cards zijn gemaakt van de kunststof pvc. ING geeft jaarlijks 3,6 miljoen nieuwe passen en cards uit.

Lees ook:

ING stopt per direct met het financieren van nieuwe olie- en gasvelden

De grootste bank van Nederland stapt uit de olie- en gaswinning. Gascentrales financiert de bank nog wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden