Demonstratie

Ook ouderen willen de straat op om pensioenkorting te voorkomen

Sportieve senioren nemen deel aan de rollatorloop in het Oympisch Stadion. Beeld ANP

Na de boeren, de bouw, de Koerden en klimaatspijbelaars willen nu ook ouderen willen de straat op: om te protesteren tegen het huidige pensioenbeleid. 

Het wordt een ‘hete herfst’, stelt het brede ouderenoffensief dat ageert tegen de aanstaande kortingen op pensioenuitkeringen. Een lang sluimerende woede verandert nu in concrete actieplannen om naar Den Haag te trekken. 

Veel gepensioneerden vinden dat hun maandelijkse uitkering omhoog zou moeten, in plaats van omlaag. Voor het gros van de Nederlanders is de kans daarop echter nihil met de huidige pensioenregels. Grote ouderenbonden krijgen nu duizenden steunbetuigingen voor het idee om volgende maand de straat op te gaan. Daarnaast groeit het aantal initiatieven van particulieren.

Bijvoorbeeld dat van Cas Tuyn (56) uit Nederweert. Zijn voornemen om op 1 november naar de Haagse Koekamp te trekken, genereerde direct veel actiebereidheid.

Die datum wordt nu iets verschoven om samenwerking te zoeken met andere organisaties, besloten hij en zijn team gisteren. Zo kunnen ze een nog grotere vuist maken tegen de politiek, die de regels voor pensioenfondsen in hun ogen onnodig streng maakt.

“Het wordt een waardig protest”, zegt Tuyn, die nu nadenkt over een nieuwe datum. “Geen wilde dingen.” Hij zal niet hoeven vrezen dat er niemand komt opdagen. In korte tijd kwamen er ruim 800 toezeggingen op Facebook om naar de Hofstad te trekken. Nog eens 1700 zeiden geïnteresseerd te zijn. De bussen (twee vanuit elke provincie) had Tuyn al geregeld.

Ouderen spelen een potje bridge in buurtcentrum De Boomtak. Beeld ANP

In werkelijkheid is de groep bereidwilligen nog veel groter, denkt hij. “Een groot deel van de doelgroep heeft geen Facebook, of zelfs een smartphone. Ze spreken elkaar niet online, eerder in het buurthuis.” Hij krijgt daarom mailtjes in de trant van: ‘wij hebben geen Facebook, maar ook wij komen met twintig man uit deze en deze gemeente’. 

Tuyn zal zich proberen aan te sluiten bij de plannen van belangenorganisatie Anbo en andere ouderenclubs. Anbo liet eerder deze week al weten dat haar leden achter de schermen hard werken aan acties, in samenwerking met bonden als KBO-PCOB en FNV Senioren. Ze geven minister Koolmees (sociale zaken, D66) nog een paar weken om wat aan de aanstaande kortingen te doen, anders gaan ze de straat op. 

Bernadet Naber van ANBO zegt dat ze ‘letterlijk duizenden mails en telefoontjes’ heeft gehad van mensen die de actie willen voeren als Koolmees niet buigt. “We kunnen nog niet precies zeggen hoe het protest eruit gaat zien, simpelweg omdat we dat nog uitwerken. Maar als de minister straks niet met oplossingen komt, staan we in elk geval klaar.”

De eis: het twee jaar lang bevriezen van de pensioenuitkeringen, die mogen niet omlaag. Uit solidariteit met de jongeren eisen de bonden ook dat de hoogte van de pensioenpremies van werknemers niet mogen stijgen. Én een hogere rekenrente in het nieuwe, nog uit te werken pensioenstelsel. Met een hogere rekenrente staan pensioenfondsen er op papier ineens veel beter voor, waardoor korten niet meer nodig is.

Sterker, pensioenuitkeringen zouden dan zelfs kunnen meebewegen met de inflatie. Dat is bij veel fondsen al meer dan tien jaar niet gebeurd. Vooral ouderen met veel aanvullend pensioen zijn daardoor veel minder koopkrachtig geworden. Ook werkenden bouwen sneller pensioen op met een hogere rekenrente.

Tot nog toe willen minister Koolmees en toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) van deze plannen niets weten.

Lees ook:

Koolmees kan hogere AOW gebruiken om kortingen door te zetten

Koolmees kan de AOW-stijging gebruiken om kortingen op pensioenen toch door te zetten. Daar zal hij zich niet populair mee maken. 

Een pensioenmeevaller: de AOW-uitkering gaat flink omhoog

Een uitzonderlijk forse stijging van de AOW geeft gepensioneerden lucht nu korting dreigt op aanvullende pensioenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden