Productie

Ook met Nederland op slot gaat het werk bij veel bedrijven gewoon door

Werknemers in de stofvrije ruimte, de zogenaamde cleanroom, waar de chips worden gemaakt van chipmachinefabrikant ASML. Bij het bedrijf in Veldhoven draait de productie gewoon door.Beeld ANP

Nederland ligt voor een groot deel stil. Toch wordt er ook doorgewerkt en geproduceerd. Voor sommige bedrijven heeft de coronacrisis zelfs opvallende gevolgen.

“Alles is er op gericht de productie draaiend te houden. Dat is tot nu heel aardig gelukt. We maken onze machines nog, we transporteren ze.” Bij chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven wordt tijdens de coronacrisis, zo goed en zo kwaad als dat kan, doorgewerkt aan de kapitale machines die het bedrijf levert aan grote chipfabrikanten als Samsung en Intel en die soms meer dan 100 miljoen euro per stuk kosten. “Misschien dat er soms wat vertraging is, maar tot nu toe blijft de productie goed overeind”, zegt een woordvoerder.

Het bedrijf is min of meer in tweeën gedeeld. De helft van de werknemers moet thuis werken en is dan een week lang niet welkom op kantoor. In de week erna geldt dat voor de andere helft. Ook voor de mensen die wel op kantoor mogen verschijnen, is thuiswerken in principe het devies. 

De meeste ingangen zijn gesloten, bezoek wordt alleen binnengelaten als dat echt niet anders kan. Reizen is er niet meer bij, tenzij een trip voor het bedrijf van groot belang is. Lunchen geschiedt in aparte ruimtes. Mensen moeten daar afstand houden van elkaar, elders in de bedrijfsgangen natuurlijk ook.

Meer vraag naar conserven

Doordraaien doet staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden ook, nog steeds in een vijfploegendienst, maar niet op volle kracht. Dat komt vooral doordat de vraag naar staal van de Europese auto-industrie flink is afgenomen. Veel autofabrikanten hebben hun fabrieken tijdelijk gesloten.

Als die vraag aantrekt, zegt een woordvoerder, kan Tata de productie snel verhogen. Producten waar nu extra vraag naar is, zijn er nu niet. Tata’s woordvoerder sluit niet uit dat er extra vraag vanuit de conservenindustrie zal komen.

De verffabrieken van AkzoNobel in Nederland zijn ‘gewoon operationeel’, meldt een zegsman. Er wordt op de vier plekken waar de verfgigant hier verf maakt niet minder geproduceerd dan normaal, zegt hij. In totaal werken er zo’n 2500 mensen voor AkzoNobel in Nederland. 

In China heeft de verffirma vijftien fabrieken. Die zijn allemaal dicht geweest, maar nu op een na weer open. Alleen de vestiging in Wuhan, de stad waar de uitbraak van het coronavirus begon, is nog gesloten.

De grote chemiefabrieken – en daar heeft Nederland er nogal wat van - produceren door. Branchevereniging VNCI heeft niet gehoord van leden die hun installaties hebben stilgelegd. DSM heeft dat ook niet gedaan. Wel worden er sinds kort in de fabriek voor kunstharsen in Waalwijk ook desinfecterende middelen gemaakt, op een recept van de Wereldgezondheidsorganisatie. 

Een opvallend gevolg heeft de coronacrisis voor de raffinaderij van Gunvor, in het Botlekgebied. Die zou tijdelijk dichtgaan voor een grote onderhoudsbeurt, waarvoor al zo’n 2500 mensen waren ingehuurd. Dat onderhoud is, als gevolg van het nieuwe coronavirus, uitgesteld. De raffinaderij zal dus langer dichtblijven.

Besmettingsangst

Relatief weinig last van de coronacrisis heeft de bouw. “We kunnen redelijk goed doorwerken. Bij de bouw van nieuwbouwwoningen en bij infrastructuurprojecten hebben we er geen last van”, meldt bouwbedrijf Dura Vermeer (2800 werknemers, jaaromzet: 1,5 miljard euro).

Lastiger zijn wel de ‘projecten in bewoonde staat’: de renovatie van woningen waar de bewoners nog gewoon in wonen. “Wij hebben geen idee wat er achter die deuren huist, de bewoners hebben geen idee wat voor volk er over de vloer komt”, schetst de woordvoerder van Dura Vermeer de situatie.

“Bewoners willen soms geen renovatie of onderhoud meer, uit angst voor besmetting”, bevestigt ook branche-organisatie Bouwend Nederland. Corporaties schrikken er daarom soms ook voor terug.

Om zicht te krijgen op de huidige stand van zaken houdt Bouwend Nederland een enquête onder zijn leden. Vooralsnog kan er, zo is de indruk, redelijk worden doorgebouwd. “Het verbod op samenkomsten dat het kabinet heeft uitgevaardigd, geldt niet voor bouwplaatsen”, zegt de woordvoerder, die tevreden constateert dat instanties als Rijkswaterstaat, Binnenlandse Zaken en het Rijksvastgoedbedrijf behulpzaam willen zijn en proberen om projecten naar voren te halen.

Lees ook:

De coronacrisis en de lage olieprijzen nopen Shell de tering naar de nering te zetten. De doelen die het gas- en olieconcern zich eind januari stelde, zijn vooralsnog onhaalbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden