Kwartaalgroei

Ook in het jaar van de pandemie is China blijven groeien

Een Chinese fabriek voor transformatoren in de Chinese stad Haian, deze maand. Beeld AFP
Een Chinese fabriek voor transformatoren in de Chinese stad Haian, deze maand.Beeld AFP

Het laagste groeicijfer in decennia is toch goed nieuws voor Peking.

De Chinese economie is aan het einde van 2020 in een hogere versnelling beland en in het vierde kwartaal 6,5 procent gegroeid vergeleken met een jaar eerder. Het Nationaal Bureau voor Statistiek noemde dat maandag bij de presentatie van de cijfers ‘een buitengewone prestatie’.

Het volledige jaar van de pandemie komt uit op 2,3 procent groei. Dat is voor China het laagste cijfer in decennia: sinds 1990 lag het altijd boven de 6 procent. Maar de tweede economie van de wereld groeide tenminste nog. Voor de Verenigde Staten, de grootste economie, verwacht de Wereldbank in 2020 een krimp van 3,6 procent.

Een jaar geleden greep het coronavirus snel om zich heen in China. In de laatste week van januari ging de stad Wuhan op slot en de economie raakte ontregeld. Dat zorgde voor een krimp van 6,8 procent in het eerste kwartaal. 

Medische hulpmiddelen en apparatuur voor thuiswerkers

Maar de Chinese overheid kreeg corona in bedwang, en in april kwamen de fabrieken weer op gang. Tegelijkertijd kwam de productie in andere landen stil te liggen. Dat bood China de kans om veel medische hulpmiddelen te exporteren, net als elektronische apparatuur voor thuiswerkers.

Zonder overheidssteun had de Chinese economie zich niet zo snel herpakt, zegt Iris Pang, hoofdeconoom China bij ING. “Het is bovendien te vroeg om van een volledig herstel te spreken. De buitenlandse vraag is nog niet op het oude niveau. Dat is een grote belemmering voor de industriële productie van China, vooral voor kleinere bedrijven.”

Ook blijft de consumptie nog beperkt. Chinezen zijn voorzichtig en sparen veel omdat het sociale vangnet vol gaten zit. In het eerste kwartaal van 2020 kreeg maar 10 procent van de 23 miljoen werklozen een uitkering, schreef het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laatst. Het officiële werkloosheidscijfer was afgelopen december ruim 5 procent. Volgens het IMF onderschat dit cijfer het werkelijke banenverlies door de crisis, vooral onder migranten.

Nieuwe corona-uitbraak 

Een risico is dat het aantal coronabesmettingen in China weer is opgelopen. De noordelijke provincie Hebei, die rondom Peking ligt, kent een flinke uitbraak. Volgende maand is de vakantieperiode van het Chinees Nieuwjaar, wat voor verdere verspreiding van het virus zou kunnen zorgen.

Toch verwachten economen voor 2021 een groeicijfer hoger dan de 6,1 procent van 2019 voor China, omdat de economie een inhaalslag kan maken.  Zo voorspelt ING voor het eerste kwartaal een groei van 12 procent, vergeleken met het dramatische eerste kwartaal van 2020. Het zou al enorm schelen als de fabrieken gewoon openblijven.

Lees ook:

De anti-China-strategie van Biden kan schadelijker zijn dan die van Trump

China is niet zomaar af van het geruzie met de VS, als de nieuwe Amerikaanse president eenmaal in het Witte Huis zit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden