Ook in het coronajaar zijn mensen hun huis uitgezet

Woningcorporatie Vestia heeft veel woningen in de Tweebosbuurt in Rotterdam-Zuid, waar relatief veel mensen wonen met een laag inkomen. Beeld Arie Kievit
Woningcorporatie Vestia heeft veel woningen in de Tweebosbuurt in Rotterdam-Zuid, waar relatief veel mensen wonen met een laag inkomen.Beeld Arie Kievit

Grote woningcorporaties zetten nog steeds tientallen mensen met geldproblemen uit hun huis. De uitzonderingsregels die zijn afgesproken vanwege de coronacrisis zijn nauwelijks van toepassing.

In maart 2020 spraken de woningcorporaties met toenmalig minister Stientje van Veldhoven van infrastructuur en waterstaat af om tijdens de pandemie geen mensen met huurachterstanden als gevolg van de crisis uit hun huis te zetten. “Tenzij er andere urgente redenen zijn, zoals criminele activiteiten of extreme overlast”, schreven de minister en de corporaties.

De afspraken moesten huisuitzettingen voorkomen bij bijvoorbeeld mensen die hun baan verloren door de coronamaatregelen. Mensen die om andere redenen in de geldproblemen kwamen, of waarvan het traject net voor coronatijd al was ingezet, konden wel uit hun huis gezet worden. En dat gebeurde ook, blijkt uit een rondvraag onder de vijf corporaties met de meeste sociale huurwoningen.

Vestia – met vooral woningen in de regio’s Rotterdam en Den Haag – zette tijdens de coronapandemie 89 huishoudens uit hun huis. Ongeveer de helft daarvan vanwege geldproblemen. Het Amsterdamse Eigen Haard ontruimde 21 woningen in 2020, De Alliantie 35 woningen. Bijna de helft van die bewoners had huurschulden. Maar De Alliantie zegt dat het niemand op straat heeft gezet met een huurachterstand die te wijten is aan de pandemie.

Huurschuld

Ook Ymere, de grootste woningbouwcorporatie van Nederland, benadrukt dat ze geen gedupeerden van de coronacrisis hebben aangepakt. Die corporatie zette sinds 1 april 2020 veertien huurders uit vanwege een huurschuld. “Dit zijn allemaal zaken die ruim voor het ontstaan van de coronacrisis al waren aangemeld bij de deurwaarder”, laat een woordvoerder weten. Daarnaast beëindigde Ymere ook 67 huurcontracten vanwege ‘onrechtmatige bewoning’ en 13 vanwege overlast.

Portaal, dat actief is in Midden-Nederland, laat weten zich sinds de zomer niet meer aan de afspraken met de minister te houden. “Uit deze periode bleek dat er weinig van onze huurders in financiële problemen kwamen vanwege corona”, zegt een woordvoerder. Door niet te ontruimen kwamen huurders juist eerder in de financiële problemen, betoogt Portaal. “Dat komt omdat we het vonnis vaak gebruiken om in contact te komen met huurders als alle andere pogingen daarvoor mislukt zijn.”

De corporatie ontruimde vorig jaar 32 woningen vanwege huurschulden, in de eerste drie maanden van dit jaar al vijf. Daarmee is het aantal huisuitzettingen bij Portaal in coronatijd nauwelijks afgenomen: in 2019 beëindigde het de huurcontracten van 34 huishoudens.

Bij andere corporaties namen de niet-vrijwillige ontruimingen juist wel af. Bij Ymere en De Alliantie halveerde het aantal ontruimingen. “Voor de hand liggende verklaring is de pandemie”, zegt een woordvoerder van De Alliantie. Maar dat komt ook doordat er minder controles waren, waardoor er minder wietplantages en ‘woonfraude’ werd ontdekt.

Lees ook:

Suikerpatiënt Marco werd in coronatijd zijn huis uitgezet, en hij is niet de enige

Wacht tenminste met de huisuitzetting tot mijn cliënt gevaccineerd is, voert advocaat Jaap de Haan aan in de Utrechtse rechtszaal. Het is 29 december 2020 en De Haan voert het woord namens Marco Addicks, een 57-jarige suikerpatiënt met nierfalen die binnen negen dagen het huis uit moet waar hij al ruim tien jaar woont.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden