Aspergeteelt

Ook in de aspergesector steken robots de kop op

De aspergerobot Sparter. Beeld Cerescon
De aspergerobot Sparter.Beeld Cerescon

Ze zijn nog met weinig maar ze komen eraan, de aspergerobots. De machines kunnen veel hobbels in de sector uit de weg ruimen.

Wie deze lente asperges op het menu zet, heeft kans dat de groenten machinaal zijn geoogst. Nederlandse fabrikanten zijn almaar beter in staat robots te bouwen die het asperge steken kunnen overnemen. Secuurder en sneller dan de mens.

Deze week leverde het Limburgse bedrijf Cerescon drie zogenoemde Sparters aan de grote aspergetelers Teboza en Martens Asperges. Volgens Cerescon is de afgelopen tijd speciaal personeel getraind om de robots te kunnen bedienen. De machines kunnen zo'n vijftien stekers vervangen en kosten ten minste drieënhalve ton.

“Er zijn er nog maar een paar verkocht, maar dit is wel een doorbraak”, zegt Jan de Ruyter, sector bankier plantaardige sectoren bij ABN Amro. “Voor het eerst zijn robots in de aspergeteelt in staat om hoge producties te draaien. Wellicht is het zelfs mogelijk die machines 24 uur per dag aan het werk te zetten.”

Een voordeel van de robots is ook dat hun ‘ogen’ beter kunnen zien wanneer asperges opkomen. Het menselijk oog ziet de groenten pas als ze boven het land de kop opsteken, terwijl de robots de oogstrijpe asperges al in de grond kunnen detecteren.

Arbeidsintensieve klus

Handmatig asperges steken is een arbeidsintensieve klus waar moeilijk mensen voor zijn te krijgen. Als ze uit Oost-Europa komen, moeten ze bovendien worden gehuisvest en van huis naar het land worden vervoerd. Door corona is het nu extra lastig voor aspergetelers om werknemers uit het buitenland te werven. Daar komt bij dat die arbeidskrachten de laatste jaren minder snel geneigd zijn deze kant op te komen omdat het met de economie in hun eigen land steeds beter gaat.

Cerescon heeft in veertien weken tijd zes Sparters geproduceerd in een productiehal in het Brabantse Reusel. Die zullen al dit aspergeseizoen in Nederland en Duitsland gaan oogsten. Om ook de rest van de branche in Europa warm te maken voor de geautomatiseerde medewerkers geeft Cerescon demonstraties met de asperge-oogstrobot bij diverse telers over de grens. De bedoeling van het bedrijf is om de komende vijf jaar 150 robots per jaar in elkaar te zetten, samen met bedrijven uit de Brainport-maakindustrie rondom Eindhoven.

Internationale agritech-markt

Sectorbankier Jan de Ruyter noemt die collectieve aanpak een groot pluspunt van het project. “Het mooie is dat er samengewerkt wordt met allerlei toeleveranciers. Dat is goed voor de economie, voor de innovatiekracht en voor de werkgelegenheid.”

ABN Amro berekende afgelopen zomer al eens dat de Nederlandse agritechmarkt kan groeien van 715 miljoen euro naar 2,5 miljard euro in 2030. Omdat de internationale agritechmarkt nu op ruim 6 miljard euro wordt getaxeerd door de bank, zouden Nederlandse fabrikanten een wereldmarktaandeel van ruim 11 procent tegemoet kunnen zien, vooral dankzij de zeer sterke positie in melk- en voerrobots en de opkomst van veldrobots en drones. ABN Amro baseert zijn prognose op de groei van de wereldbevolking, de schaarste aan personeel en landbouwgrond en de verduurzaming van de voedselketen.

Behalve Cerescon houdt ook het bedrijf AvL Motion uit Westerbeek zich bezig met de productie van (onder meer) aspergerobots. De machines van dat bedrijf komen dit voorjaar op de markt en kunnen achttien mensen vervangen. Ze oogsten negenduizend asperges per uur. AvL Motion verklaart dat het er verleden jaar als eerste bedrijf in de wereld in geslaagd is om succesvol asperges te detecteren, te snijden en uit de grond te halen zonder menselijke inspanningen.

Nederland staat in Europa op de vijfde plaats als het gaat om het aantal hectares aspergegrond, met bijna 2700 hectare. Duitsland is veruit koploper met 20.590 hectare aspergegrond.

Lees ook:

Zelfs voor potige kerels is aspergesteken soms te zwaar

Bij afwezigheid van veel Oost-Europese seizoensarbeiders schreeuwen aspergetelers om arbeidskrachten. Het aanbod is groot, de kunst is om gemotiveerde stekers te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden