Snackbars

Ook de prijzen van een patatje stijgen door de hoge energieprijzen, waarschuwen cafetaria. ‘Kan niet anders’

Frietaardappelen zijn niet veel duurder geworden, maar het gas om de frituur aan te zetten, het frituurvet, de patatbakjes, sauzen en vorkjes wel.  Beeld ANP
Frietaardappelen zijn niet veel duurder geworden, maar het gas om de frituur aan te zetten, het frituurvet, de patatbakjes, sauzen en vorkjes wel.Beeld ANP

Door de hoge energieprijzen dreigen cafetaria’s in de problemen te komen. De vereniging Professionele Frituurders (ProFri) vraagt het ministerie van economische zaken om hulp. De prijzen voor een patatje blijven stijgen.

Barbara Vollebregt

Jacco Maarsseveen van Jacco’s Cafetaria bv zit al bijna veertig jaar in het vak. Natte zomers en heel hete zomers die de aardappeloogst verpesten: hij heeft het allemaal zien gebeuren. En toch durft hij dit wel een vreemde tijd te noemen. “Door de stijgende prijzen hebben we een paar weken geleden onze verkoopprijzen verhoogd. En inmiddels gaan de inkoopprijzen daar alweer bijna overheen.”

De frituursector heeft het zwaar. De energierekening was in sommige gevallen al verdriedubbeld, maar schiet door de oorlog in Oekraïne nog verder omhoog en wordt nu echt onbetaalbaar, laat Frans van Rooij, directeur van ProFri weten. De brancheorganisatie vertegenwoordigt naar eigen zeggen 5700 Nederlandse frituurzaken.

De stijgende energieprijzen delen rake klappen uit in de sector, want de meeste frituurpannen werken op gas. Daar komt bij dat frituurolie, vleessnacks, sauzen, frikandellen- en patatbakjes en vorkjes ook duurder zijn geworden.

Eerst 500 euro per maand, nu 2500

“Ondernemers zijn in paniek”, zegt Van Rooij. Via een persbericht laat de vakvereniging weten dat een gemiddelde buurtcafetaria een jaar geleden nog 1200 euro per maand kwijt was aan gas en stroom. Nu is dat ruim 3600 euro. “Dit bedrag wordt gezien de huidige ontwikkelingen waarschijnlijk nog hoger. Om die kosten te dekken, zouden cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken hun prijzen met minimaal 20 procent moeten verhogen”.

“Alles wordt gewoon duurder”, zegt snackbar-baas Maarsseveen. Zijn frituurwand – bijna 7 meter aan grote frituurpannen – draait op gas. Peperduur nu, maar hij heeft mazzel. Hij heeft de inkoop van gas namelijk eerder al voor een vaste lage prijs vastgelegd. Hij hoeft zich daardoor voorlopig nog geen grote zorgen te maken over de gasrekening.

Niet dat snackbars die voor een vaste prijs gas inkopen niets van de prijsstijgingen merken. Want niet alleen energie, ook heel veel andere producten worden duurder.

Zoals frituurvet. In plantaardig frituurvet zit vaak zonnebloemolie, zegt Van Rooij. “En laten Rusland en Oekraïne nu net de grootste producenten van zonnebloemolie zijn. De moeilijke import uit die landen drijft de prijs op. De vraag is straks dus niet alleen hoe duur frituurvet wordt, maar ook of we het nog kunnen krijgen”, zegt de directeur van ProFri.

Per snack gaat het om centen meer

Maarsseveen heeft het al een paar weken terug moeten doorberekenen in zijn prijzen. Die heeft hij toen met ongeveer 10 procent verhoogd, steeds naar rato van de stijgende inkoopprijs. Per snack gaat het om centen, niet om euro’s.

Het valt van Rooij op dat mensen niet altijd fijn reageren op prijsstijgingen in de frituurwereld. “Tijdens carnaval betaalt iedereen met liefde 3 euro voor een biertje. Maar als frietjes van 2,10 euro naar 2,60 euro gaan, is de wereld te klein”, merkt hij. “Maar een frietje hoort gewoon duurder te zijn, omdat het verwerkingsproces veel kost.”

Freddy Vogel, eigenaar van mobiele snackwagen De Snackhut in Markelo ziet de inkoopprijzen voor mayonaise ook omhooggaan. Waar hij eerder 20 euro voor een emmer van 10 liter betaalde, rekent hij nu 25 euro af. Frikandellen zijn duurder geworden, net als bamischijven. Dat komt omdat veel van het vlees uit het buitenland komt. En de transportkosten zijn hoger door de hogere brandstofprijzen.

Ook de plastic patatbakjes – die vooralsnog wel gebruikt mogen worden – zijn in prijs gestegen. Het biologisch afbreekbare alternatief voor die bakjes, waarop Vogel nu probeert over te stappen, is ook duurder. “Die waren voor de stijgende energieprijzen 20 euro per 750 stuks. Nu is dat 40 euro geworden”, zegt hij.

Brancheorganisatie ProFri denkt dat ongeveer 70 procent van alle frituurzaken nu of binnenkort hard wordt geraakt door hoge energierekeningen. “Ongeveer 40 procent heeft een variabel contract en betaalt sinds eind vorig jaar al een hoge prijs. Daarnaast heeft 60 procent een vast contract en daarvan loopt ongeveer de helft dit jaar af”, legt Van Rooij uit.

“De overheid moet de energie­belasting verlagen. Als er geen steun komt, ben ik bang dat veel bedrijven dit niet overleven.”

Lees ook:

Consument blijft zich blauw betalen aan gas. ‘Deze oorlog maakt ons allemaal armer’

Wat Europa moet doen aan de rap stijgende gasprijzen, wordt nog onderzocht. De Europese Unie blijft intussen Russisch gas tappen, ook al voert Poetin oorlog met de opbrengsten.

Olieprijzen stijgen door mogelijke ban VS op Russische olie, AEX zakt verder weg

De olieprijzen gingen maandag zeer hard omhoog, omdat de Verenigde Staten en zijn bondgenoten een ban overwegen op de import van Russische olie vanwege de oorlog in Oekraïne.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden