Handelsconflict

Ook China wil nu de handelsvrede met de VS bezegelen

China's vice-premier Liu He (links) op bezoek bij president Trump in het Witte Huis in Washington in april vorig jaar. Beeld AFP

Washington maakt zich klaar voor de ondertekening van een handelsverdrag met China, komende woensdag. China laat nu weten er ook bij te zijn.

Zelf komt hij niet: de Chinese president Xi Jinping laat de ondertekening van de handelsovereenkomst met de Verenigde Staten over aan zijn hoogste onderhandelaar. Vicepremier Liu He vliegt maandag naar Washington om het akkoord tussen beide landen te ondertekenen.

Geen Xi dus, maar op zichzelf is de aankondiging al goed nieuws voor de VS. Voor het eerst bevestigt China namelijk dat beide landen op 15 januari een handelsovereenkomst zullen ondertekenen. Dit verdrag moet voor rust zorgen in de handelsoorlog die wereldwijd gevolgen heeft gehad voor beurzen, bedrijven, boeren en consumenten. Onzekerheid is de grootste vijand van de wereldeconomie, en daarom is een verdrag goed nieuws.

Half december verklaarden Washington en Peking dat ze een zogenoemd fase-één-akkoord hadden gesloten. Fase één: ze waren er nog niet helemaal uit, er liggen nog wat heikele kwesties, maar wel zijn er genoeg resultaten bereikt voor een officiële ceremonie. Eind december liet president Donald Trump de datum van 15 januari vallen. Maar China bleef vervolgens stil.

Een succes in het verkiezingsjaar is welkom voor president Trump 

Sinds de kerstperiode hebben beide partijen gesteggeld over de Chinese vertaling van de gemaakte afspraken, schrijft The Wall Street Journal nu op basis van ingewijden. Blijkbaar zijn de plooien gladgestreken, suggereert de krant. De ceremonie is gepland bij het Witte Huis. Omdat een succes president Trump goed uitkomt in het verkiezingsjaar, zijn er tweehonderd genodigden, onder wie vertegenwoordigers van Amerikaanse handelsorganistaties.

De oorlogsbuit is mogelijk minder groot dan Trump voorzag toen hij medio 2018 heffingen op Chinese producten begon in te voeren. Steeds meer kwamen er, ook in reactie op China’s tegenmaatregelen, en ze werden ook zwaarder. Afgelopen december zou er een nieuwe ronde zijn bijgekomen, op 156 miljard dollar aan Chinese import, als de fase-één-overeenkomst die niet had voorkomen. 

China zal Amerika's intellectueel eigendom beter beschermen

De tekst van de overeenkomst is nog niet openbaar gemaakt. De verwachting is dat China belooft om meer producten van de VS te gaan kopen, zoals energie en landbouwproducten. Trump vindt het namelijk oneerlijk dat de VS een handelstekort hebben met China. Verder zal China de yuan niet devalueren om zo de eigen export te stimuleren. Ook zegt China toe dat het Amerika’s intellectueel eigendom beter zal beschermen en dat het de financiële sector zal openstellen voor partijen uit het buitenland.

En dan fase twee nog... Trump beschuldigt China van onterechte staatssteun aan bedrijven en industrieën. Een andere slepende kwestie is dat Chinese bedrijven technologie van Amerikaanse bedrijven zouden stelen als die zakendoen in China.

Maar Trumps wensen zullen niet zomaar worden ingewilligd. China heeft bijvoorbeeld laten blijken dat de invoertarieven eerst terug moeten naar het niveau van voor de handelsoorlog. Trump heeft het alvast aangekondigd: voor die onderhandelingen vliegt hij zelf naar Peking toe.

 Frankrijk hoopt op compromis met VS

Terwijl de Verenigde Staten zich klaarmaken voor een officiële handelsovereenkomst met China, lopen de spanningen tussen de VS en Frankrijk op. Op hoog niveau zijn gesprekken gaande over hun belastingruzie, zei de Franse minister van financiën Bruno Le Maire donderdag. Frankrijk heeft een belasting ingevoerd voor digitale bedrijven, waaronder Amerikaanse concerns zoals Amazon, Apple en Google. Als tegenmaatregel dreigt Trump eind deze maand zware heffingen in te voeren op Franse wijn, kaas, handtassen en andere producten. Le Maire zegt in gesprek met zijn Amerikaanse collega Steven Mnuchin naar een compromis te zoeken. Zolang ze onderhandelen, kan er geen sprake zijn van Amerikaanse invoerheffingen, zei Le Maire.

Lees ook:

Wapenstilstand voor China en de VS is een feit

Het was nagelbijten, maar op de valreep voor een nieuwe ronde sancties bereikten China en de VS een akkoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden