CNV

Oogklachten nemen toe door thuiswerken

Al het getuur op een beeldscherm in coronatijd gaat ten koste van de ogen van thuiswerkers. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Al het getuur op een beeldscherm in coronatijd gaat ten koste van de ogen van thuiswerkers.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Thuis werken we vaker en langer achter een beeldscherm. Dat is niet goed voor onze ogen.

Het afgelopen jaar is het beeldschermgebruik bij thuiswerkers toegenomen. Door al dat getuur op een scherm stijgt ook het aantal oogklachten. Dat blijkt uit een enquête onder 1200 thuiswerkende leden van vakbond CNV. Van de ondervraagden kampt 40 procent met meer oogklachten dan voor de coronacrisis. “Een hoog percentage”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Een eerdere enquête onder duizend thuiswerkers van GrandVision, het moederbedrijf van optiekketens als Pearle en Eye Wish Opticiens, schetst een nog alarmerender beeld. Het aantal bestaande oogklachten is met 73 procent toegenomen in coronatijd.

Het gaat vaak om vermoeide, droge en branderige ogen en soms slecht of wazig zien. Sommige mensen kunnen als de ogen moe zijn ook een beetje scheel gaan kijken, zegt Caroline Klaver, wetenschappelijk onderzoeker en oogarts bij het Erasmus MC. Oogklachten kunnen leiden tot concentratieproblemen, hoofdpijn en andere fysieke klachten, zoals rug- en schouderpijn.

Verkramping van de nekspieren

Hoofdpijn kan ook ontstaan door spanning en verkramping van de nekspieren. Dit kan te maken hebben met de werkhouding, bijvoorbeeld als het hoofd gedurende langere tijd achterovergebogen of gedraaid gehouden wordt om een tekst te lezen.

Problemen met ogen ontstaan doordat thuiswerkers langer en vaker op korte afstand kijken, zegt Klaver. Volgens het onderzoek van optiekketen GrandVision nam de beeldschermtijd bij de helft van de ondervraagde thuiswerkers in coronatijd met gemiddeld drie uur per dag toe. Dat komt onder meer doordat meer werkzaamheden digitaal zijn geworden. Klaver: “Vergaderen en overleggen gebeurt nu via beeldbellen waarbij je onafgebroken naar een beeldscherm moet kijken. Maar mensen nemen thuis ook wat minder vaak pauze.”

Mensen die te lang op een beeldscherm moeten focussen, knipperen minder met hun ogen. “Alles wat je van dichtbij ziet – dus ook een scherm – geeft minder knipperreflex omdat je meer ingespannen kijkt. Daar kun je droge en vermoeide ogen van krijgen en die klachten kunnen weer verergeren als je er niets mee doet”, zegt de oogarts.

“Veel knipperen helpt om oogklachten tegen te gaan. Want door te knipperen wordt het oogoppervlak vochtig”, zegt Klaver. “Om de vier seconden knipperen is eigenlijk het beste, maar dat doet bijna niemand. Wat ook helpt is met regelmaat wegkijken van het scherm en op verre voorwerpen focussen, dan kan de oogspier even ontspannen.”

De 20-20-20-regel

Een handige vuistregel is de 20-20-20-regel, neem na elke 20 minuten beeldschermwerk, een pauze van 20 seconden om te concentreren op een voorwerp dat zich op 20 feet (6 meter) afstand bevindt. Omdat dit soort tips er in de praktijk vaak bij inschieten bestaan er verschillende apps die gebruikers eraan herinneren om op vaste tijdstippen een pauze te nemen. Een voorbeeld is de app Eyecare 20 20 20.

Een goed ingerichte werkplek is minstens zo belangrijk voor gezonde ogen. Denk aan de schermpositionering, zegt Klaver. “Voor een goede kijkafstand staat het beeldscherm op een armlengte afstand en is – wanneer iemand recht vooruitkijkt – de bovenrand van het scherm op ooghoogte. Zo vallen de ogen in ruststand mooi in het midden van het scherm. Dat is beter dan dat je omhoog moet kijken want dan is een minder groot gedeelte van het oog bedekt met ooglid, wat het oog sneller droog maakt.”

Gelukkig verdwijnen de meeste oogklachten ook weer snel, zegt Klaver. “Na een nacht goed slapen zijn de meeste problemen weer verholpen.” Want door het vele werken met beeldschermen kunnen wel oogklachten ontstaan, maar geen oogafwijkingen. Het is ook een fabel dat ons gezichtsvermogen achteruit zou gaan door beeldschermwerk.

Klaver: “Bovendien houden mensen bij wie de oogklachten ernstiger en echt pijnlijk worden – zoals putjes in het hoornvlies – vanzelf op met wat ze aan het doen zijn.” Uit de enquête van GrandVision blijkt dat de helft van de thuiswerkers bij klachten niets onderneemt. Daarom roept vakbond CNV werknemers op om alert te zijn. Voorzitter Piet Fortuin: “Ga regelmatig naar buiten. Zeker nu het lente is.”

Lees ook:

Nederlanders voelen zich door thuiswerken vaak alleen, maar financieel is het profijtelijk

Haperende verbindingen, kinderen die door de kamer vliegen en verwaterend contact met collega’s.

Droge ogen van al dat thuiswerken achter het scherm – wat is de oplossing?

Een lezer werkt vanuit huis en kijkt daarom veel naar een beeldscherm. Hij heeft daardoor droge en vermoeide ogen gekregen. Wat is daartegen te doen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden