Toezichthouder

Onrust bij Chinese bedrijven. Is een beursgang in de VS nog wel mogelijk?

Een chauffeur rijdt voor de Chinese taxi-app Didi in Peking. Beeld Reuters
Een chauffeur rijdt voor de Chinese taxi-app Didi in Peking.Beeld Reuters

Chinese bedrijven halen graag geld op in de VS. Maar hoelang nog? Sommige Chinese bedrijven stellen hun Amerikaanse beursgang nu uit.

Een Chinees techbedrijf heeft een beursgang in de Verenigde Staten op het laatste moment uitgesteld. Dat gebeurde enkele dagen na de aankondiging van Chinese autoriteiten dat ze het toezicht vergroten op Chinese ondernemingen die in het buitenland aan de beurs genoteerd staan. Na een onrustige week is de onzekerheid gegroeid bij bedrijven die plannen hebben voor een buitenlandse beursgang.

LinkDoc Technology is een big data-bedrijf in de medische sector, dat banden heeft met Alibaba. Het biedt computersystemen aan om de gegevens van patiënten te bewaren en te analyseren met kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld voor kankeronderzoek. Het bedrijf uit Peking was van plan om 210 miljoen dollar op te halen en wilde een notering op de Nasdaq-beurs. Donderdag zou LinkDoc de prijs per aandeel bekendmaken, meldt persbureau Reuters. In plaats daarvan is de beursgang op de lange baan geschoven.

Dit jaar hebben 36 Chinese bedrijven aandelen uitgegeven in de VS. Opgeteld leverde dat bijna 13 miljard dollar op. Maar nieuwe regelgeving kan die praktijk belemmeren. Een belangrijke rol speelt de Cyberspace Administration of China (CAC), opgericht door president Xi Jinping. Deze toezichthouder bedierf ook het beursfeestje van Didi, zeg maar het Chinese Uber.

Verwerking van persoonsgegevens

Vorige week woensdag haalde Didi 4,4 miljard dollar op met de uitgifte van aandelen in New York – het was de grootste Chinese beursgang in de VS sinds Alibaba in 2014 25 miljard dollar verwierf. Twee dagen later begon de CAC een onderzoek naar Didi’s verwerking van persoonsgegevens. De app moest zelfs worden verwijderd uit de Chinese app-stores, bleek zondag, waardoor Didi geen nieuwe klanten kan aantrekken.

Afgaande op de aandelenkoers had Didi bij de beursgang een waarde van 80 miljard dollar. Daar is nu bijna 58 miljard dollar van over. Meerdere Amerikaanse advocatenkantoren hebben rechtszaken aangekondigd tegen Didi, omdat het bedrijf beleggers onvoldoende zou hebben geïnformeerd over wat er speelde.

Vanwege het onderzoek naar Didi heeft de Chinese fitness-app Keep vorige week plannen voor een beursgang in New York in de ijskast gezet, meldde de Financial Times donderdag. Full Track Alliance, een Chinees techbedrijf dat zich op vrachttransport richt, ging in juni naar de beurs in de VS. Ook naar deze ‘Uber for Trucks’ is de Chinese cyberautoriteit een onderzoek begonnen. “De Chinese overheid is niet zo blij dat deze bedrijven besluiten om kapitaal op te halen in het Westen”, zei analist Jordan Schneider van onderzoeksbedrijf Rhodium Groep tegen Reuters.

Beurswaakhond

De spanning komt gedeeltelijk voort uit een wet die de vorige president Donald Trump in december ondertekende. Die verplicht buitenlandse bedrijven te verklaren dat ze niet onder controle staan van buitenlandse overheden. De beurswaakhond in de VS, de SEC, wil dat Chinese bedrijven meer bekendmaken over hun functioneren. Als ze dat weigeren, riskeren ze hun beursnotering.

Het Chinese cyberagentschap stelt juist regels op die moeten voorkomen dat Chinese bedrijven gevoelige informatie prijsgeven aan buitenlandse toezichthouders. Al met al doet de onrust de populariteit van Chinese bedrijven aan de Amerikaanse beurs geen goed. Uit een speciale index blijkt dat die in een jaar tijd niet zo laag is geweest als nu.

Lees ook:

Chinese Uber is het slachtoffer van nieuwe regeldrift voor techbedrijven

Techgiganten konden aanvankelijk groeien zonder dat ze een strobreed in de weg werd gelegd. Die tijd is voorbij, laat Peking nu zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden