Werkvloer
Ongebruikte festivaltenten krijgen een nieuwe functie in kantoortuinen
Geen festivalseizoen dit jaar, maar de festivaltenten hoeven niet tot volgend jaar de opslag in. Ze kunnen prima dienstdoen als scheidingswand in een kantoortuin.
Festivals zitten er deze zomer niet in. Een fikse strop voor KarTent, een tienkoppig bedrijfje dat kartonnen festivaltentjes maakt. Die versnijdt het Amsterdamse bedrijf nu tot scheidingswanden voor het anderhalvemeterkantoor. Ook worden er afvalbakken van gemaakt. “Begin maart zagen we de bui al hangen”, zegt woordvoerster Sofie van Eeden. “De festivals zouden niet doorgaan, maar we konden wel inspelen op de maatregelen voor de anderhalvemetersamenleving.” In drie dagen tijd zijn er zo’n duizend schermen verkocht. Volgens Van Eeden onder meer omdat karton goedkoper is dan plexiglas. “En het zorgt toch voor een veilige werkvloer”.
Sommige scheidingswanden hebben een plastic raampje, zodat collega’s elkaar kunnen zien tijdens het werk. Dat raampje is gemakkelijk van het kartonnen scherm te demonteren en opnieuw te gebruiken. KarTent wil liever helemaal van het plastic af en zoekt met afvalverwerker Suez naar een geschikt materiaal. Suez is ook partner in het aan de man brengen van de schermen bij het midden- en kleinbedrijf.
Liefst 50.000 kartonnen tenten zou KarTent deze zomer leveren aan festivals als Best Kept Secret en Zwarte Cross. Het ontwikkelde de tent, gemaakt van waterdicht gerecycled kraft fiber karton, om iets te doen aan de berg nylontentafval die op festivalterreinen achterblijft. Jaarlijks gaat het om 800.000 tenten die ook aan buitenlandse festivals geleverd worden.
Geen recycling, maar upcycling
Aan een nieuwe bestemming voor deze schermen, die natuurlijk allemaal nutteloos worden zodra het coronavirus is uitgewoed, heeft KarTent ook al gedacht. “Bij grote oplages halen we de schermen op als ze niet meer nodig zijn. Bij kleinere oplages hopen we dat de bedrijven ze naar ons terugsturen.” Vervolgens wil het bedrijf de schermen vermaken tot lamp of fotolijstje.
Vorig jaar februari startte het bedrijf met de verkoop van andere kartonproducten, zoals speelgoed, kattenhuisjes en laptopstandaards. Ook deze producten snijden ze uit eerder gebruikte festivaltenten. Geen recycling dus waarbij van oud karton nieuw karton wordt gemaakt, want dat kost relatief veel energie, maar ‘upcycling’, zegt Van Eeden. “Omdat het karton in zijn geheel wordt hergebruikt, kunnen nieuwe producten er bijzonder uitzien. Sommige tenteigenaren vinden het bijvoorbeeld leuk om de tent te beschilderen. Die verf zit dan ook op het nieuwe product dat uit de tent wordt gesneden.”
Lees ook:
Voor het EK voetbal werd deze tentenbouwer afgebeld, maar de opblaasbare ziekenhuizen zijn hard nodig
Geen Olympische Spelen, geen EK voetbal, het schrappen van grote evenementen wereldwijd hakt er flink in bij tentenbouwer Losberger De Boer. Maar de anderhalvemetereconomie biedt ook kansen. Denk aan een opblaasbaar ziekenhuis.