Belasting

Onduidelijkheid over locatie pokersite levert pokeraars ‘miljoenen euro’s’ op

null Beeld ANP
Beeld ANP
Dirk Waterval

Het gaat wat ver om te zeggen dat de Belastingdienst ‘heeft gegokt en verloren’, maar feit is wel dat ze Nederlandse pokeraars nu alsnog belasting gaat terugbetalen.

Al sinds 2012 procederen Nederlandse spelers van de website PokerStars.eu tegen de fiscus, met als inzet de kansspelbelasting die zij maandelijks moesten afdragen. Ruim 30 procent over de behaalde winst, bedraagt die. Dat hoeft alleen als de online pokerroom buiten de Europese Unie is gevestigd. Valt de speelsite bínnen de EU, dan mag de fiscus geen kansspelbelasting heffen, omdat dat in strijd is met Europees recht.

Valt Pokerstars.eu binnen of buiten de EU? Pokeraars zeggen: binnen, namelijk op Malta. De belastingdienst zei: die site staat ingeschreven op het eiland Man, tussen Engeland en Ierland, wat buiten de unie valt.

Er kan er maar één gelijk hebben, zou je zeggen, maar rechters komen er maar niet uit. Het Hof van Den Bosch oordeelde eerder dat de pokeraars gelijk hebben, en dat werd onlangs in cassatie bekrachtigd door de Hoge Raad. Maar het Hof Arnhem-Leeuwarden gaf de Belastingdienst juist gelijk in een vergelijkbare zaak, en ook díe uitspraak werd onlangs bekrachtigd door de Hoge Raad.

Overeenkomst tekenen

En dat op basis van een identiek feitencomplex, stelt de fiscus in een reactie. Die hakt de knoop nu dan ook door: alle Pokerstars.eu-spelers kunnen een overeenkomst komen tekenen, en dan krijgen ze hun geld terug. In die overeenkomst staat wel dat ze belasting moeten afdragen over hun winst via Pokerstars.fr.

Pardon? Nou, het Franse onderdeel staat wél ontegenzeggelijk buiten de EU ingeschreven. Pepijn Le Heux, één van de advocaten namens de pokeraars, toont zich in ieder geval tevreden. Tegen Casinonieuws.nl zei hij vrijdag dat het waarschijnlijk om miljoenen euro’s gaat.

Lees ook:

Deze computer leerde bluffen en verslaat nu de beste pokeraars ter wereld

Een Amerikaanse computer leerde zichzelf pokeren. Zo goed, dat zelfs de beste pokeraars kansloos tegen hem zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden