ReportageEinde verhaal

Ondernemers die stopten tijdens de coronacrisis weten nu: ‘Stop niet je hele privévermogen in de zaak’

Jeroen Veldkamp in zijn oude kantoor in Eindhoven. Hij stopte met zijn bedrijf tijdens de coronacrisis.  Beeld Merlin Daleman
Jeroen Veldkamp in zijn oude kantoor in Eindhoven. Hij stopte met zijn bedrijf tijdens de coronacrisis.Beeld Merlin Daleman

Failliet gaan of zelf stoppen? Zowel Tina Storteboom als Jeroen Veldkamp stonden voor die vraag toen hun bedrijf door corona stilviel. Beiden kozen voor stoppen en staan daar nog steeds achter. Al pakte het bij de een wel totaal anders uit dan bij de ander.

Runa Hellinga

“Na die eerste persconferentie liep ik door de stad, door straten die plotseling totaal verlaten waren. Als winkel hoefden we niet dicht, maar er kwam niemand meer en het personeel was bang, dus heb ik de winkel toch gesloten”, herinnert Tina Storteboom het begin van het einde van haar lingeriewinkel in Drachten.

Ze had al niet zo’n goed jaar achter de rug. Lingerie wordt steeds meer een online-product. Haar leveranciers hadden eigen webwinkels en mensen gingen vaak alleen naar de winkel om te passen. Kopen deden ze op het internet. En toen was haar omzet plotseling nul. Ondanks de steunregelingen raadde haar accountant haar aan om personeel te ontslaan. “Ik was er kapot van, maar dat heb ik gedaan.”

Ze ging alleen door, maar de schulden stapelden zich op. Leveranciers weigerden om bestellingen van net voor de lockdown te annuleren. Eind 2020 bedroeg haar schuld 160.000 euro en de aanmaningen bleven binnenstromen. Op de verjaardag van haar dochter klopte er zelfs een incassobureau aan. Dat was de reden om echt te stoppen. Failliet gaan wilde ze niet.

Levenslang

“Mijn accountant waarschuwde dat je een faillissement levenslang met je meedraagt. Je kunt nooit meer een hypotheek of lening afsluiten.” Maar ze merkte al snel dat ondernemers die moeten stoppen er alleen voorstaan. “Voor werknemers bestaan regelingen, maar voor ondernemers is er eigenlijk niets.” Wel kon ze gebruikmaken van de schuldhulpverlening van de gemeente, maar die verliep zo moeizaam dat ze daar uiteindelijk van afzag. Om haar schulden af te lossen verkocht ze haar huis, dat gelukkig een behoorlijke overwaarde had.

Storteboom vond een parttime baan als medisch secretaresse. Haar man, wiens kapsalon ook ernstig te lijden had van corona, werkt daarnaast als chauffeur voor een huisartsenpost. Maar het gezin stond op straat, bijna letterlijk. Omdat ze niet in de schuldhulpverlening zat, kwam ze ook niet met urgentie in aanmerking voor een sociale huurwoning. Ze vonden een huurwoning voor een paar maanden, maar eind mei werd de angst van de kinderen bewaarheid: ze verblijven de zomer noodgedwongen op een camping, al hebben ze een huurwoning in de vrije sector gevonden.

Een bezoekster in een lingeriewinkel bekijkt een bikini. Beeld ANP
Een bezoekster in een lingeriewinkel bekijkt een bikini.Beeld ANP

Opnames lagen in één klap stil

Voor Jeroen Veldkamp was al snel duidelijk dat stoppen met zijn videoproductiebedrijf in Eindhoven de verstandigste keuze was. Veldkamp Produkties, met veertien werknemers, maakte video’s in opdracht van bedrijven, overheden en semioverheden, maar door de lockdown lagen de opnames in één klap stil.

Vanaf half april kon weliswaar weer wat gedraaid worden, maar toen eind juni de tweede steunronde voor ondernemers werd afgekondigd, realiseerde Veldkamp zich dat de terugkeer van het oude normaal nog lang zou duren. “Ik legde iedere maand 20.000 euro bij. Dat was een bodemloze put.”

Hij zag drie scenario's voor zich: doen alsof er niets aan de hand was tot hij zelf het faillissement zou moeten aanvragen, wachten tot zijn leveranciers dat deden of besluiten zelf te stoppen en de zaken netjes af te ronden. “Een faillissement levert alleen maar verliezers op; jijzelf, je personeel, opdrachtgevers en leveranciers.”

Hij koos voor zelf stoppen. Niet in één keer. De opdrachten die er waren, rondde hij af. Hij wist zowel met de verhuurder van zijn kantoor als met de autoleasemaatschappij tot afspraken te komen. Met zijn personeel sprak hij een traject af, met onder meer een workshop over het zzp-schap. Hij slaagde er zelfs in hun een transitievergoeding te betalen, zij het niet het volle bedrag. Inmiddels is iedereen tot zijn opluchting weer aan de slag.

Zelf ging Veldkamp doen wat hij eigenlijk toch al van plan was: als eenmansbedrijf Veldkamp Stories consulteert hij opdrachtgevers om met hen duidelijk te krijgen welk verhaal ze eigenlijk aan de buitenwereld willen vertellen. De bijbehorende video’s maken anderen tegenwoordig. Soms zijn het voormalige werknemers. Dankzij zijn naam had hij meteen voldoende klanten. “Dat had ik eigenlijk zelf niet verwacht”, zegt hij.

Moedige stap

Toen hij aankondigde dat hij ging stoppen, kreeg Veldkamp van klanten en collega’s heftige, maar positieve reacties. “Mensen vonden het een moedige stap. Maar ik zat in een luxepositie. Ik had in 2019 mijn financiering afgelost. Het had er heel anders uitgezien als ik nog financiële verplichtingen had gehad.”

Storteboom viel na de sluiting van haar winkel in een oorverdovende stilte. “Ik kreeg nauwelijks reacties, niet van leveranciers, maar ook niet van andere winkeliers. Anderen moeten met dezelfde problemen worstelen, maar volgens mij is er veel schaamte om erover te praten.” Die schaamte herkent ze bij zichzelf. Maar inmiddels heeft ze gemerkt dat praten oplucht en dat ze dan veel begrip krijgt.

Ze heeft zelf ook een belangrijke les geleerd: “Stop als ondernemer niet je hele privévermogen in de zaak. Dan heb je helemaal niets meer als het misloopt.”

Lees ook:

Na 122 jaar failliet door corona: ‘Hier was geen kruid tegen gewassen’

Familiebedrijf Schreuder, specialist in stoffering bij evenementen, moet na 122 jaar stoppen.En een faillissement levert alleen maar verliezers op; jijzelf, je personeel, je opdrachtgevers en je leveranciers.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden