Liberalisering postmarkt

Onderbetaalde Sandd-postbodes krijgen alsnog extra geld

Een sorteercentrum van PostNL in Nieuwegein. Beeld Maarten Hartman
Een sorteercentrum van PostNL in Nieuwegein.Beeld Maarten Hartman

Onderbetaalde oud-medewerkers van postbedrijf Sandd worden alsnog extra beloond. Ze krijgen een vergoeding van hun nieuwe werkgever, PostNL.

Zo’n 8500 oud-medewerkers van postbedrijf Sandd krijgen een vergoeding voor uren die ze wel gewerkt hebben, maar niet betaald kregen. Die kan, afhankelijk van de duur van hun dienstverband, oplopen tot anderhalf maandsalaris. PostNL, het bedrijf dat Sandd vorig jaar overnam, is enkele miljoenen kwijt aan de regeling die ze hierover trof met vakbond FNV.

Het conflict dat met deze schikking uit de wereld geholpen wordt, sleept al sinds de liberalisering van de postmarkt, tien jaar geleden. Sindsdien mocht ook Sandd post bezorgen onder de vijftig gram. Maar al van meet af aan waren er conflicten over de betaling van de bezorgers.

Sandd hield lang vast aan een soort stukloon op basis van normuren. “Voor een straat van 100 meter stond een vast bedrag, ook als bezorgers tuintjes in en uit moesten lopen en misschien wel 140 meter liepen”, zegt FNV-bestuurder Etienne Haneveld. Veel Sandd-bezorgers haalden de normen bij lange na niet en daardoor bleef hun salaris vaak onder het minimumloon steken.

Uiteindelijk kreeg Sandd in oktober vorig jaar een boete van 289.000 euro van de Inspectie SZW wegens onderbetaling van zijn personeel. Maar de opdracht om voortaan voor de daadwerkelijk gewerkte uren te gaan betalen, kon het bedrijf niet uitvoeren, omdat het later die maand werd overgenomen door PostNL.

‘Koninklijke weg’

PostNL maakt met deze schikking een ‘goed gebaar’, zegt FNV’er Haneveld. “Na tien jaar getouwtrek en juridische procedures met Sandd komen we eindelijk weer in rustiger vaarwater.” Een woordvoerster van PostNL benadrukt dat de regeling de weg vrijmaakt om ‘ons te richten op de toekomst van de postmarkt’.

De fusie tussen Sandd en PostNL is intussen nog niet volledig afgehandeld. De Autoriteit Consument en Markt ging er niet mee akkoord, omdat ze vreesde voor het ontstaan van een monopolie op de postmarkt. Staatssecretaris Mona Keijzer gaf toch een vergunning voor de fusie, maar die werd half juni van tafel geveegd door de rechter. Het wachten is nu op een nieuwe, beter onderbouwde vergunning van Keijzer.

Vakbond FNV is altijd tegenstander geweest van de liberalisering van de postmarkt en is daarom blij met de fusie. De bond voorzag dat concurrentie tussen postbedrijven zou leiden tot een slag om de scherpste prijzen die ten koste zou gaan van de salarissen van de bezorgers. Met wat er bij Sandd gebeurde, werd die vrees bewaarheid. “De bezorgers zijn de grote verliezers gebleken”, zegt Haneveld. “Gelukkig kiest PostNL met deze schikking nu voor de koninklijke weg.”

Lees ook:

Rechter niet akkoord met fusie PostNL en Sandd

De vergunning die de regering heeft verleend voor de fusie van postbedrijven PostNL en Sandd is ongeldig. Dat oordeelt de rechtbank van Rotterdam in een zaak die was aangespannen door twee postbedrijven die tegen de fusie zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden