Olieprijzen

Ondanks hogere productie blijft olie duur. Net als gas

Een olietanker ligt voor anker in de haven van New York.   Beeld Reuters
Een olietanker ligt voor anker in de haven van New York.Beeld Reuters

Er komt waarschijnlijk meer olie op de markt. Maar de prijs van olie daalt nog niet.

Koos Schwartz

Het besluit van 23 olieproducerende landen om hun productie te verhogen, heeft niet geleid tot lagere olieprijzen. Vrijdag betaalden handelaren rond de 118 dollar voor een vat Brent-olie. Dat was zelfs iets meer dan de gemiddelde prijs deze week.

Na het uitbreken van de coronacrisis besloten de dertien leden van de Opec (de organisatie van olie-exporterende landen) plus tien andere landen, waaronder Rusland, hun productie flink te verlagen. Zij besloten toen ook om hun productie daarna weer in kleine stapjes op te voeren. Tot afgelopen donderdag hielden de landen zich aan die afspraak, ondanks het feit dat de oliemarkt krap was en landen als de VS de betrokken landen opriep om meer olie op te pompen. Later kwam daar nog het argument bij dat het oorlogvoerende Rusland veel baat had bij hoge olieprijzen.

Maar deze week besloten de olieproducerende landen dan toch tot een betekenisvolle verhoging van de productie. Vanaf juli zullen ze in principe 648.000 vaten per dag meer gaan produceren. Dat staat gelijk aan ongeveer 0,6 procent van de totale wereldproductie. Waarom de landen nu wel tot die extra verhoging besloten – ook Rusland ging ermee akkoord – is niet helemaal duidelijk. Mogelijk speelt politieke druk vanuit de VS een rol, mogelijk vreest een land als Saudi-Arabië dat de wereldeconomie schade zal ondervinden als de olieprijzen nog veel hoger worden dan ze nu al zijn. In elk geval bedankte Amerika Saudi-Arabië na het besluit.

Op de markt

Of die extra olie ook de markt op zal komen, is nog ongewis. Saudi-Arabië, met Rusland en de VS de grootste olieproducent, is het enige land dat in staat is om snel meer olie te produceren. Mogelijk kunnen de Verenigde Arabische Emiraten dat ook. Maar veel andere landen niet. Daarbij is de vraag hoe hoog de Russische olieproductie zal uitvallen nu veel landen olie uit Rusland gaan boycotten. De Russische productie is sinds de inval in Oekraïne al flink gedaald en de verwachting is dat die daling doorzet. Waarschijnlijk heeft daarom het besluit van de olieproducerende landen niet voor een lagere olieprijs gezorgd.

Behalve olie blijft ook gas voorlopig erg duur. Het zakenblad The Financial Times meldde vrijdag dat handelaren, waaronder die van Shell en het Franse TotalEnergies, druk op zoek zijn naar tankers die in de wintermaanden vloeibaar gas (lng) kunnen vervoeren, onder meer naar Europa, dat snel minder afhankelijk wil worden van Russische gas. Dat zorgt voor hogere prijzen. Volgens onderzoekers van investeringsbank Clarksons Platou Securities stijgen de prijzen voor het charteren van een lng-tanker voor een jaar naar het hoogste niveau in tien jaar, namelijk 120.000 dollar per dag. Dat is ruim 50 procent meer dan een jaar eerder.

Lees ook:

De gevolgen van een Russische olieboycot voor Nederland - én voor Rusland

Een boycot van Russische olie, kan Nederland dat hebben? En wat betekent dat voor Rusland?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden