Opec+

Olielanden beslechten ruzie en gaan meer olie oppompen

Installaties van Saudi Aramco, het staatsoliebedrijf van Saudi-Arabië. Het land is, na een conflict met de Verenigde Arabische Emiraten, toch akkoord gegaan met nieuwe productieverhogingen.  Beeld AP
Installaties van Saudi Aramco, het staatsoliebedrijf van Saudi-Arabië. Het land is, na een conflict met de Verenigde Arabische Emiraten, toch akkoord gegaan met nieuwe productieverhogingen.Beeld AP

Vanaf augustus voeren de 23 landen van Opec+ hun olieproductie met 400.000 vaten per dag op.

Wat twee weken geleden niet lukte, lukte dit weekend opeens wel. 23 olieproducerende landen, bekend onder de naam Opec+, zijn het eens geworden over de hoeveelheid olie die zij, in principe tot september 2022, gaan oppompen. Vanaf komende augustus gaat de productie van de 23 landen tezamen stapsgewijs omhoog.

Met het akkoord lijkt een flink conflict tussen Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en mogelijk ook Rusland tot het verleden te behoren. Twee weken geleden konden de landen die een productieverhoging wensten (de VAE voorop, met Rusland in hun kielzog) het niet eens worden met de landen die dat niet wilden (Saudi-Arabië voorop). Harde afspraken konden toen niet worden gemaakt. Nu dus wel.

De 23 landen landen voeren hun productie vanaf augustus elke maand met 400.000 vaten per dag op. Procentueel gezien mogen de VAE, die de afgelopen veel in hun olie-industrie hebben geïnvesteerd, het meeste bijpompen. Zij lijken dus de winnaars van het conflict. Ook Rusland, Saudi-Arabië, Koeweit en Irak mogen hun kranen verder opendraaien.

Opec+ gaat uit van stijgende vraag

In beton gegoten zijn de afspraken niet. In de verklaring die de 23 landen uitgaven na hun akkoord, zoals gebruikelijk was die erg summier, meldden ze voorlopig elke maand bijeen te blijven komen om de situatie op de oliemarkt te bespreken. Als de vraag naar olie minder hard groeit dan de 23 verwachten, en dat zou kunnen als de coronacrisis blijft voortduren, is er de mogelijkheid dat zij hun afspraken herzien. Vooralsnog gaan de 23 ervan uit dat de vraag naar olie zal stijgen en dat de wereldeconomie zal groeien, zo blijkt uit hun summiere verklaring.

De 23 landen besloten in april vorig jaar jaar tot een ongekende productiebeperking van 9,7 miljoen vaten per dag, bijna tien procent van de mondiale olieproductie. Zij hoopten zo de olieprijs te stutten, wat lukte. Zij spraken toen ook af dat zij na de zomer hun productie beetje bij beetje zouden opvoeren. Door die afspraken bleven de olieprijzen hoog en dat was te merken aan de pomp. Twee weken geleden kostte een liter benzine aan de snelweg bij sommige tankstations 2 euro, het hoogste niveau ooit. Komende week zal blijken hoe de olieprijzen en de pompprijzen reageren op de dit weekend gemaakte afspraken.

Lees ook:

De olielanden ruziën, dus benzine tanken kan weleens een stuk duurder worden

Op de oliemarkt zijn er zorgen dat er flinke tekorten kunnen ontstaan nu oliekartel Opec en zijn bondgenoten het niet eens zijn geworden over een productieverhoging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden