Business University

Nyenrode schrapt contract met hoogleraar Jaap Koelewijn

Koningin Máxima tussen hoogleraren aan Nyenrode Business Universiteit.Beeld ANP

Jaap Koelewijn, expert op het vlak van beleggingen en integriteit in de financiële sector, is niet langer verbonden aan Nyenrode. De universiteit in Breukelen heeft de samenwerking verbroken nadat duidelijk werd dat Koelewijn zaken doet met verdachten van fraude.

Jaap Koelewijn mag zich niet langer hoogleraar noemen. De Nyenrode Universiteit heeft besloten zijn betrekking definitief te beëindigen, nadat hij eerder was geschorst. De specialist op het vlak van beleggingen en goed ondernemingsbestuur, in de media vaak aan het woord over financiële affaires, blijkt namelijk samen te werken met twee mannen die meermaals zijn verdacht van witteboordencriminaliteit.

Koelewijn (64) bestuurt en controleert twee beleggingsfondsen met Michel G. en Ad van T.. Laatstgenoemde was onder meer medeverdachte in de zaak rond de veroordeelde ‘witwasser’ Jan-Dirk P. en G. is vanwege beleggingsfraude eens veroordeeld tot een celstraf. In een aantal andere zaken wordt G. verdacht van datzelfde vergrijp.

Het is opmerkelijk dat de voormalige hoogleraar zijn eigen integriteit moet verdedigen. Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam promoveerde hij op het onderwerp bankentoezicht. Na banen bij onder meer vermogensbeheerder Mees Pierson en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) groeide Koelewijn bij Nyenrode uit tot vooraanstaand expert op het gebied van normen en waarden in de financiële sector. Kranten en radiostations vroegen hem graag om commentaar bij mogelijke misstanden, bij Het Financieele Dagblad was hij columnist.

In die krant legde hij de samenwerking met G. en Van T. twee weken geleden uit. “Ik vind dat iedereen een nieuwe kans in het leven verdient.” Hij ontkende zijn werk bij vastgoedbeleggingsfonds Eurofonds en het valutafonds Topfund niet. “Ik vraag mezelf altijd: wat laat je na op deze wereld? Heb je mensen geholpen? Aan helpen zit een grens, dat wel, maar bij Michel heb ik gedacht dat het nog binnen mijn grens ligt.”

Schoonheidsfouten

Door de ophef die ontstaan is, hebben de zakenpartners besloten dat G., die wegens zijn verleden onder een schuilnaam werkte, per oktober vertrekt bij beide fondsen. Ook Van T. stopt als adviseur van Eurofonds. Van dat bedrijf, dat belegt in sociale woningbouw in Ierland, is Koelewijn directeur. Hij bezit ook de helft van de aandelen.

Ook voor Koelewijn heeft de omstreden samenwerking meer consequenties dan het inleveren van de titel ‘hoogleraar’. Hij is niet langer bestuurslid van het pensioenfonds van financiële waakhond Autoriteit Financiële Markten, zo blijkt uit zijn profiel op het zakelijke online platform LinkedIn. Belegger SynVest, dat hem had voorgedragen als voorzitter van de raad van commissarissen, trekt die voordracht in.

De oud-hoogleraar vindt het onterecht dat er vraagtekens worden gezet bij zijn manier van handelen. “Ik kan uitgebreid ingaan op de gang van zaken, de feitelijke details, mijn geloof in tweede kansen en zeker ook de schoonheidsfouten onderweg”, zo schrijft hij op LinkedIn. “Maar tegen het publieke ‘waar rook is, is vuur’ is alleen als de dwaze held Don Quichot te strijden.”

Lees ook:

Er blijft een achterdeur voor witwassers bestaan

Om een einde te maken aan schimmige brievenbusfirma’s worden strengere eisen gesteld aan trustkantoren. Maar daarmee verdwijnen de constructies met Nederlandse brievenbusfirma’s niet.

‘Je moet ook nee durven zeggen tegen multinationals’

De Belastingdienst houdt zich niet altijd aan zijn eigen voorwaarden bij het maken van afspraken met bedrijven. Een teken, zegt hoogleraar corporate finance Jaap Koelewijn van de Nyenrode Universiteit, dat de fiscus bang is om weerstand te bieden aan de eisen van multinationals.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden