Pensioenstelsel

Nukkige FNV-leden? Ze wilden vooral meer tijd om de details van de pensioenplannen door te nemen

FNV-voorzitter Han Busker en vice-voorzitter Tuur Elzinga staan in het hoofdkantoor de pers te woord. Beeld ANP
FNV-voorzitter Han Busker en vice-voorzitter Tuur Elzinga staan in het hoofdkantoor de pers te woord.Beeld ANP

Wat gebeurde er nou vrijdagochtend, waardoor vakbond FNV nog geen fiat kon geven over de uitgewerkte pensioenplannen?

Op Twitter circuleert een foto van vijf nukkige FNV-leden op terrasstoeltjes, vrijdagmiddag voor de deur van een hotel in Breukelen. Ze maken deel uit van het 105-koppige FNV-ledenparlement, het hoogste beslissingsorgaan van de vakbond. Dat parlement zou rond lunchtijd digitaal stemmen over de concrete uitwerking van het vorig jaar gesloten pensioenakkoord. 

Ondertussen praatte minister Koolmees van sociale zaken de ministerraad in Den Haag bij over diezelfde pensioenafspraken, die hij vorige week sloot met de voorzitters van de vakbonden en werkgeversorganisaties. Koolmees verwachtte uiterlijk rond één uur ’s middags een sms’je van FNV-voorzitter Han Busker. Hopelijk zou die hem nog net op tijd het zo gewenste groene licht geven vanuit de vakbond.

Maar dat bericht kwam niet, want de stemming ging niet door. Een deel van het ledenparlement verschanste zich samen in Breukelen. Ze wilden niet digitaal stemmen over een heel nieuw pensioenstelsel, maar in levenden lijve. Bovendien was de groep boos omdat het nog niet alle details over de gemaakte afspraken kon inzien, niet helemaal wist waar ze ‘ja’ of ‘nee’ op zou zeggen. Zij logden daarom niet in op hun laptop. Door die protestactie was de stemming niet bindend meer. 

Nu staat de volgende bijeenkomst pas gepland op 4 juli, precies één dag na de start van het zomerreces. Dat het niet eerder kan is een procedureel dingetje: volgens de FNV-statuten moet een ledenparlementsbijeenkomst minimaal twee weken van te voren bekendgemaakt worden. Waarop minister Koolmees nu in een lastig parket zit.

Meer tijd en meer details

Nieuw is het beeld van nukkige parlementsleden niet. Ze worden verkozen door vakbondsleden uit hun sector, en meestal is dat omdat de vertegenwoordigers kritisch en uitgesproken zijn. Daarbij is het pensioenstelsel misschien wel het meest explosieve onderwerp binnen de hele vakbeweging. Wat heet: grote onvrede binnen de bond over pensioenafspraken in 2012 was zelfs de aanleiding om het parlement in het leven te roepen.

Inmiddels kraakt en piept het. Het is moeilijk zaken doen met het FNV-bestuur als het kritische parlement steeds het laatste woord heeft. Uit een vertrouwelijk rapport van adviesbureau The Midfield, vorig jaar ingezien door Het Financieele Dagblad, blijkt dat FNV hierdoor slagkracht mist.

De protesterende parlementsleden zetten niet direct een streep door het pensioenplan. Ze willen slechts meer tijd en meer details. Is dat te veel gevraagd? Feit is dat pensioenonderhandelaars eigenlijk al weken eerder klaar zouden zijn met het uitwerken van de laatste details over het nieuwe pensioenstelsel. En minister Koolmees heeft maanden geleden al gezegd dat hij het hele pakket aan afspraken vóór het zomerreces in een Kamerbrief wilde kunnen vatten. Door de uitgelopen onderhandelingen bleef er amper tijd over voor raadpleging van de achterban van de sociale partners. Dat hadden de onderhandelaars ook kunnen beseffen.

Eerder deze week stemden vakbonden CNV en VCP wel in, al zou de laatste wel meer duidelijkheid willen over de overgang naar het nieuwe stelsel.

Lees ook:

Na tien jaar is er een akkoord: er komt een nieuw pensioenstelsel

Na tien jaar hebben kabinet, vakbonden en werkgevers een pensioenakkoord bereikt. Het nieuwe stelsel gaat uiterlijk 2026 in. De meeste pensioenen gaan volgend jaar niet omlaag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden