Nu al onvoldoende geld om wintercollectie in te kopen

Een verlaten winkelstraat in Alkmaar. Beeld ANP

'De mooiste kledingwinkel van Alkmaar’ failliet

Op de Alkmaarse Laat, de langste winkelstraat van de stad, staan lange rijen mensen te wachten voor twee luxe modewinkels. Normaal gesproken een beeld waar iedere winkelier van droomt. Maar ‘Queens’ en ‘All the Queen's men’, zoals de winkels heten, hebben het loodje moeten leggen. Net als de derde vestiging van het bedrijf van Petra Zijlstra (58), verderop in de binnenstad. De boosdoener: Het coronavirus. “Ik was een gezond bedrijf met een vaste, trouwe klantenkring uit binnen- en buitenland. Mijn winkels draaiden voor een deel ook dankzij toeristen, maar nu die sinds half maart niet meer komen heb ik kort daarop de winkels moeten sluiten. Als de vaste kosten dan doorlopen en de wintercollectie al moet worden ingekocht, lukt het gewoon niet meer.” 

Eigenlijk houdt ze zich nóg flink want gisteren was de crematie van een familielid die aan het virus is overleden. Het zijn vandaag de klanten die haar op de been houden. Natuurlijk, die rijen voor de deur had Zijlstra liever vóór ‘corona’ bij haar winkels gezien, maar ze merkt aan alles dat de mensen het beste met ‘Queens’ voor hebben en het ongelooflijk jammer vinden dat ‘zo ongeveer de mooiste kledingwinkels van Alkmaar’ over een paar dagen voorgoed sluiten. “Nee, ik vind die rijen niet pijnlijk. Ik begrijp het helemaal. Wij hebben hier prachtige spullen en die krijgen ze nu voor de helft. Je merkt aan alles hoe erg ze het vinden. Voor henzelf maar ook voor ons. De mensen zijn zó lief. De een komt met een taart, de ander heeft een flesje wijn meegenomen. Het geeft aan dat wij voor heel veel klanten een vast adres waren.” 

Zijlstra heeft uiteindelijk het besluit om niet verder te gaan zelf genomen. De tien medewerksters (‘mijn meiden’ noemt Zijlstra ze liefkozend) begrepen het wel, ze werken ook al zo lang met elkaar.  “Als ik nu 28 was geweest, was ik wel door gegaan. Maar ik ben 58, ik ga die schuldenlast niet meer aan. Goed ondernemerschap is ook weten wanneer je moet stoppen.”

De paar patiënten die nog wel bij een fysiotherapeut komen, komen via de huisarts binnen. Beeld Werry Crone

Fysiotherapeut: waarom tandartsen wel en wij niet?

Slechts één patiënt zit binnen bij ‘Fysiotherapie Oudegracht’ in het historische hart van Alkmaar. Daarmee, en met nog een enkeling, moeten praktijkeigenaar Frans Ursem en zijn collega’s het dezer dagen doen. “We behandelen nog maar een kleine 10 procent van datgene wat we gewend zijn, met een beperkt aantal fysiotherapeuten.” 

De ellende begon volgens Ursem toen minister Grapperhaus van justitie en veiligheid zich ergens aan het begin van de crisis liet ontvallen dat fysiotherapie in deze tijd niet meer was te bedrijven. “Dat zou een ‘no go’ zijn en dat was de nekslag voor onze branche. Onze handen zitten in de boeien en dat is lastig in dit vak.” Hij merkt om zich heen dat de onvrede over de verlengde maatregelen toeneemt. Vooral de discussie over in hoeverre een beroep een contactberoep is. “Er klinkt wel een steeds luidere roep: Waarom tandartsen wel en wij niet? En daar zit iets in. Wij behandelen mensen niet in de gevaarlijkste zones. Wij zijn een paramedisch contactberoep, wij zijn erop geschoold wat wel en niet kan.” 

De spaarzame patiënten die nu de praktijk aan de Oudegracht nog bezoeken, komen volgens hem vrijwel allemaal via de huisarts bij hem terecht. Het zijn mensen met ernstige klachten die niet kunnen wachten. Ursem: “Anderen bellen en zeggen ‘Frans, ik trek het echt niet meer’. Daarnaast selecteren wij nog eens extra aan de poort. Op leeftijd, op kwetsbaarheid. En we geven mensen die bijvoorbeeld werkzaam zijn als mantelzorger voorrang. Uitstel van een behandeling leidt bovendien tot ergere klachten en dat leidt tot meer druk op ziekenhuizen. Fysiotherapeuten hebben een heel belangrijke taak in het ontzorgen van de zorg.”

Joost van Velzen

Lees ook:

MKB-Nederland wil meer overheidssteun, want bedrijven kunnen nog altijd niet aan de slag

Terwijl het onderwijs en de kinderopvang weer wat bewegingsvrijheid krijgen, moet het Nederlandse bedrijfsleven onverminderd met de beperkingen verder. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, pleit voor ruimere overheidssteun.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden