Openbaar Vervoer

NS hebben nieuwe financiële steun en forensen nodig

Lege treinen, vooral in het begin van de coronacrisis toen iedereen werd opgeroepen vooral niet met het openbaar vervoer te gaan.Beeld ANP, Remko de Waal

Door de coronamaatregelen hebben de NS flink verlies geleden. Om weer financieel gezond te worden zijn bezuinigingen en extra overheidssteun nodig, zegt het bedrijf. Ook de terugkeer van de forens is broodnodig. 

De NS hebben in de eerste helft van het jaar een nettoverlies geleden van 185 miljoen euro. Dat verlies zou nog veel en veel groter zijn geweest als het bedrijf geen financiële steun had gekregen van de overheid. Het vervoersbedrijf werd hard geraakt door de gekelderde reizigersaantallen en denkt dat deze ook volgend jaar fors achter zullen blijven. 

De omzet van de NS bedroeg nog altijd ruim 3,3 miljard euro, voor een groot deel dankzij overheidssteun en activiteiten in het buitenland zoals het Verenigd Koninkrijk. In Nederland daalden de opbrengsten met 188 miljoen naar 1394 miljoen euro. In 2019 was dat 1582 miljoen euro. De reizigersopbrengsten zijn als gevolg van het coronavirus gedaald met 467 miljoen euro. De opbrengsten uit activiteiten op de stations daalde met ruim 72 miljoen euro, voornamelijk door lagere opbrengsten uit de winkels en de OV-fiets.

Treinkaartje betaalbaar houden

Het bedrijf heeft de doelstelling om in 2024 financieel weer gezond te zijn terwijl het treinkaartje betaalbaar blijft. Er wordt onder meer gekeken naar een besparingspakket van 1,4 miljard euro voor de periode tot aan 2025. Maar daarnaast is ook nog meer steun van de overheid nodig, benadrukt het bedrijf.

Er is grote onzekerheid over de de ontwikkeling van het aantal reizigers, zowel op de korte als lange termijn, laten NS weten. Het bedrijf zagen de reizigersaantallen na de maatregelen tegen het coronavirus halverwege maart kelderen, naar ongeveer 10 procent van de oorspronkelijke aantallen reizigers. Na de versoepeling van de maatregelen en terugkeer naar de reguliere dienstregeling is dit aantal toegenomen tot ongeveer 40 procent. 

Terugkeer van de forens is cruciaal

Dit herstel was voornamelijk het gevolg van de terugkeer van de sociaal-recreatieve reizigers en in mindere mate van forensen, omdat een groot deel van hen nog thuis werkt. NS gaan ervan uit dat het aantal reizigers niet snel herstelt. De terugkeer van de forens is daarvoor namelijk cruciaal. Na de zomer komt het bedrijf daarom met nieuwe abonnementen die aantrekkelijk zijn voor forensen die door corona voorlopig vaker thuiswerken. 

Voor een toename van het aantal reizigers, is gespreid reizen volgens NS-topman Roger van Boxtel essentieel. Naast afspraken met het onderwijs, is de onderneming hierover met grote zakelijke klanten in gesprek. De afgelopen tijd heeft het bedrijf ook gesproken met de vakbonden en ondernemingsraad over een voorstel voor werkzekerheid. Daarin wordt onder meer een werkgarantie afgegeven, waarbij personeel met een vast contract in dienst blijft. Ook is er een salarisgarantie en blijft personeel dat nog niet aan het plafond van zijn schaal zit doorgroeimogelijkheden behouden. 

Lees ook:

NS en bonden nog ver van akkoord

Het ziet er voorlopig niet naar uit dat de NS en de vakbonden het met elkaar eens gaan worden in hun streven naar een nieuwe cao. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden