Krimpplannen

NS en vakbonden bereiken akkoord over service op stations

Een servicebalie op station Utrecht. De NS wil een aantal van zulke balies sluiten. Beeld Trouw
Een servicebalie op station Utrecht. De NS wil een aantal van zulke balies sluiten.Beeld Trouw

De NS komen de vakbonden tegemoet: er verdwijnen minder banen bij de service- en ticketbalies dan ze aanvankelijk wilden.

ANP

De Nederlandse Spoorwegen hebben met de vakbonden overeenstemming bereikt over de plannen rond de servicebalies op stations. Op vijf stations waar de NS die balies wilde sluiten, blijven nu toch servicemedewerkers aan het werk. Het aantal stations met een vaste balie daalt nu van 34 naar 17.

Daarmee komen de NS bonden FNV Spoor en VVMC tegemoet. Anderhalve maand geleden staakten honderden servicemedewerkers nog een dag uit protest tegen de manier waarop de NS de herinrichting van de service op de stations aanpakten.

Vacatures na vrijwillige vertrekregeling

Volgens FNV-bestuurder Roos Rahimi zorgen de afspraken met de NS ervoor dat er ongeveer honderd banen behouden blijven. Daarvoor zal de spoorvervoerder volgens haar dan wel nieuwe mensen moeten aannemen, want er zijn eerder servicemensen van NS vertrokken via een vrijwillige vertrekregeling.

Daarnaast is volgens Rahimi afgesproken dat de NS geen krimpplannen gaat doorvoeren voor de perronleiders en coördinatoren van de servicemedewerkers. Binnenkort praten FNV en VVMC de leden bij over het bereikte onderhandelingsresultaat. Daarna kunnen die nog voor of tegen stemmen.

Bij de stakingsdag in september legden ook conducteurs van de internationale trein het werk neer. Daardoor reden de internationale treinen naar Brussel toen niet zoals gebruikelijk. Deze medewerkers staakten toen voor betere arbeidsvoorwaarden. Volgens Rahimi zijn de bonden en de NS er wat betreft die kwestie nog niet uit. Ze geeft aan dat de gesprekken hierover met het bedrijf nog lopen.

Lees ook:

Help, de internationale trein rijdt niet! Waarom woensdag de NS-loketten dichtblijven

Veel NS-loketten zullen woensdag dicht zijn vanwege een staking. Ook conducteurs op de treinen naar Brussel staken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden