Huisvesting

Noord-Holland maakt plek voor drieduizend arbeidsmigranten

De gemeente Zundert ontruimde in 2017 een deel van camping Fort Oranje, met name het deel waar de arbeidsmigranten woonden. Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
De gemeente Zundert ontruimde in 2017 een deel van camping Fort Oranje, met name het deel waar de arbeidsmigranten woonden.Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Noord-Holland staat te springen om arbeidsmigranten. Dus moet er huisvesting komen voor drieduizend mensen in het noorden van de provincie.

Floris Akkerman

De provincie Noord-Holland heeft samen met drie gemeenten veertien plekken op het oog voor huisvesting van arbeidsmigranten. Die locaties in de gemeentes Den Helder, Schagen en Hollands Kroon (het gebied tussen Den Oever, Schagen en Medemblik) moeten plek bieden aan drieduizend arbeidsmigranten. De vier partijen hopen op die manier arbeidsmigranten te lokken en tegelijkertijd de leefomstandigheden te verbeteren van de voornamelijk Oost-Europeanen die in Nederland komen werken.

Iedere locatie biedt plek aan minimaal honderd arbeidsmigranten. Sommige accommodaties bestaan al, andere moeten aangepast of nog gebouwd worden. Na de zomer bekijken dorps- en wijkraden, bedrijven in de buurt en inwoners waar de woonaccommodaties precies komen.

Cees Loggen, gedeputeerde wonen voor de provincie Noord-Holland, hoopt dat de bouw, na het bestuurlijke proces van bestemmingsplannen, in de tweede helft van volgend jaar kan beginnen. Noord-Holland heeft grote behoefte aan arbeidsmigranten, zegt Loggen. “Er moeten vacatures worden vervuld voor werk dat Nederlanders niet willen doen.”

Tekorten in land- en tuinbouw

In Noord-Holland gaat het om werk in de land- en tuinbouw, de logistiek, de groothandel en de bouw. Theo Meskers, wethouder economische zaken van de gemeente Hollands Kroon, ziet dat zijn regio een economische groei doormaakt. “Maar onze beroepsbevolking krimpt en dus stijgt de behoefte aan arbeidsmigranten.” Reden om ingenieursadviesbureau Sweco onderzoek te laten doen naar geschikte locaties in de Kop van Noord-Holland.

Na enkele online bijeenkomsten met vertegenwoordigers van bewoners, bedrijven en huisvesters rolden er twee locaties uit in de gemeente Den Helder, vier in Schagen en acht in Hollands Kroon. Aandacht is er voor de woon- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten. Nu wonen nog te veel mensen illegaal in te kleine ruimtes. En zijn er klachten van omwonenden over overlast.

Ook de economische factor speelt mee. De slag om de arbeidsmigrant vindt plaats binnen de Europese Unie. Economieën concurreren met elkaar en landen moeten aantrekkelijk zijn voor arbeidsmigranten. “Laat je ze dan wonen in slechte of goede accommodaties?”, vraag Loggen zich retorisch af. “Je moet ze comfort bieden”, stelt Meskers. “Ze moeten goed kunnen eten, rusten en ontspannen.”

‘Tweederangs burgers’

Het plan volgt de lijn van het rapport van voormalig SP-leider Emile Roemer. Als voorzitter van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten rapporteerde hij over de woon- en werkomstandigheden van deze werknemers. Hij concludeerde dat gemeenten zich meer moeten inzetten voor hun huisvesting. “De honderdduizenden Oost-Europeanen die in Nederland werken, worden momenteel als tweederangsburgers behandeld”, schreef Roemer.

Roemer stelde dat arbeidsmigranten minder afhankelijk moeten zijn van uitzendbureaus die voor onderdak zorgen. Hiermee komt het project in de Kop van Noord-Holland tegemoet aan een ander kritiekpunt uit het rapport van Roemer dat minister Wouter Koolmees van sociale zaken vorig jaar ontving. Roemer hekelde de koppeling van een arbeidscontract aan het huurcontract. Het komt voor dat een arbeidsmigrant zijn werk kwijtraakt en daarmee ook het dak boven zijn hoofd met het risico dat hij op straat komt te staan. “Het is de bedoeling dat dit niet gebeurt”, zegt Loggen.

De gedeputeerde houdt er rekening mee dat bewoners zich verzetten tegen de komst van woonaccommodaties voor arbeidsmigranten. Onbekend maakt onbemind, realiseert hij zich. “Maar we hebben die handen nodig. We zien een behoefte van de werkgevers in die regio. Dat is ook de werkgever die de lokale voetbalclub sponsort.”

Lees ook:

Twaalf uur asperges steken en slapen op een vies matras – het is geen incident

Tralies voor de ramen zien de inspecteurs niet vaak. Zo mensonterend als de Roemenen woonden bij een aspergekweker in Linne is gelukkig een uitzondering. Maar dat er op het erf bij tuinders in schuren of caravans veel te veel Oost-Europeanen wonen op te weinig vierkante meters in vieze ruimtes, dat gebeurt best vaak.

Keurmerk voor huisvesting arbeidsmigranten werkt niet

Het keurmerk SNF dat arbeidsmigranten moet beschermen tegen onleefbare woonruimtes, zegt in de praktijk heel weinig over de kwaliteit van de huisvesting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden