Prijsstijgingen
Nooit was de inflatie zo hoog: twaalf procent in augustus
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de inflatie in Nederland in augustus twaalf procent bedroeg. Dat is het hoogste cijfer ooit gemeld.
Het CBS houdt de cijfers sinds 1963 bij. Het vorige record staat op 11,1; komt uit 1975. In juli lag de inflatie nog op 10,3 procent. Vooral de prijsontwikkeling van energie zorgde voor een verdere stijging van de inflatie: Energie was in augustus 151 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juli was dit 108 procent.
Maar ook voedingsmiddelen hadden een effect op de inflatie. Deze levensmiddelen waren in augustus 13,1 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, dat was een maand eerder nog 12,3 procent. Met name de pastaproducten droegen bij aan deze ontwikkeling. Daarnaast zorgden ook de gestegen prijzen van kleren voor hogere inflatie. Anderzijds drukte de ietwat dalende prijs van benzine in augustus het inflatiecijfer iets.
Vorige week meldde het CBS al inflatiecijfers op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode. Daaruit bleek dat de inflatie vorige maand verder is opgelopen naar 13,6 procent, van 11,6 procent in juli.
In de eigen rekenmethode van het CBS worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. Het Europese statistiekbureau Eurostat maakte vorige week bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in augustus zijn gestegen naar het nieuwe recordniveau van 9,1 procent.
De inflatie wordt elke maand gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. Een inflatie van 12,0 procent in augustus 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 12,0 procent hoger zijn dan in augustus 2021 - niet dat ze twaalf procent hoger liggen dan de maand ervoor.
Nieuw rentebesluit nodig
De almaar oplopende inflatie vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente nog sterker te verhogen. De ECB komt donderdag met een nieuw rentebesluit. Mogelijk gaat de centrale bank de rente dan verhogen met driekwart procentpunt. In juli werd de rente met een half procentpunt verhoogd.
Steeds meer economen vrezen dat de economie van de eurozone in een recessie kan belanden door renteverhogingen en de hoge inflatie omdat de koopkracht van huishoudens zwaar onder druk wordt gezet en mensen meer de hand op de knip gaan houden. Ook moeten sommige bedrijven vanwege de hoge energiekosten de productie stilleggen.