Rapport Oxfam Novib

Nog steeds veel uitbuiting en ongelijkheid op de wereldwijde akkers voor onze voedselproductie

Een boer levert zijn suikerriet af bij een suikerfabriek in de Indiase staat Uttar Pradesh. Beeld Reuters
Een boer levert zijn suikerriet af bij een suikerfabriek in de Indiase staat Uttar Pradesh.Beeld Reuters

Leveranciers van grondstoffen zoals cacao en suiker lopen in hun duurzame beleid achter op bedrijven zoals Nestlé en Unilever.

De beloftes van tien grote voedselbedrijven om klimaatverandering, landroof en schending van vrouwenrechten tegen te gaan, hebben de afgelopen jaren voor weinig verandering gezorgd, schrijft ontwikkelingsorganisatie Oxfam vandaag in een rapport. Voor zover deze bedrijven veranderingen hebben doorgevoerd, zijn die meestal niet doorgedrongen tot op de akkers in Brazilië, Ghana of India, zegt Oxfam.

Van 2013 tot 2016 riep Oxfam in een campagne de tien grootste voedselbedrijven op om duurzaam in te kopen – met zorg voor klimaat, respect voor landrechten van lokale gemeenschappen en respect voor vrouwenrechten. Bedrijven zoals Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé en Unilever beloofden daar werk van te maken.

Maar voor zover de genoemde bedrijven maatregelen hebben genomen, werken die onvoldoende door naar hun leveranciers van grondstoffen. “Uitbuiting en ongelijkheid komen nog steeds op grote schaal voor in de ketens van onze voedselproductie”, zegt Anouk Franck, expert mensenrechten en bedrijven bij Oxfam Novib.

Probleemdossiers

Het vandaag verschijnende rapport ‘Shining a spotlight’ laat zien dat er bijvoorbeeld op het gebied van vrouwenrechten een gat gaapt tussen Mars, Mondelez en Nestlé, die volgens Oxfam goed scoren, en grondstoffenleveranciers Barry Callebaut en Cargill, die volgens Oxfam slecht scoren. Olam, handelaar in onder andere cacao, koffie, noten en specerijen, is een positieve uitschieter. De grondstoffenhandelaren scoren beter op klimaatbeleid dan op andere probleemdossiers.

De inkoop door zulke grote bedrijven van bijvoorbeeld cacao en suiker heeft veel invloed op de levens van vrouwelijke cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust. De gevolgen zijn ook groot voor gemeenschappen die het risico lopen van hun land te worden verjaagd bij de aanleg van nieuwe suikerrietvelden in Brazilië en India.

Ana Maria Méndez, directeur Oxfam Guatemala, zegt dat de inkopers van de grootste voedselbedrijven de macht hebben om samen met hun leveranciers voor verandering te zorgen. “In Guatemala hebben bijvoorbeeld drie grote voedselbedrijven hun afname van een palmoliebedrijf stopgezet vanwege gebrek aan duurzaamheidsbeleid. Dit heeft het bedrijf bewust gemaakt van het belang van arbeidsrechten, vrouwengelijkheid en transparantie.”

Lees ook:

Vooral vrouwen zijn de dupe van de palmolieplantages

Bedrijven zullen meer oog moeten hebben voor vrouwenrechten. In Guatemala voelen zij de gevolgen van de palmolie-industrie.

Wetgeving moet bedrijven dwingen mensenrechten te beschermen: ‘Overal liggen producten waar een luchtje aan zit’

Al tien jaar worden bedrijven aangespoord om structureel naar mensenrechtenschendingen in hun productieketens te zoeken. Nu wil Joël Voordewind die gedragsregels vastleggen in een wet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden