Distributiecentra

Nog niet eerder openden er zoveel grote distributiecentra in ons land

Het distributiecentrum van Wehkamp. Beeld ANP
Het distributiecentrum van Wehkamp.Beeld ANP

Negentien grote distributiecentra openden vorig jaar hun deuren. Niet eerder waren dat er zo veel in één jaar. En dit jaar zijn het er waarschijnlijk 22.

Koos Schwartz

Grote distributiecentra? Er komen er steeds meer bij. In 2019 gingen er negentien open, dit jaar zijn dat er waarschijnlijk 22. Sinds 2013 zijn er 71 megadistributiecentra bij gekomen en zijn er dertig in aanbouw of aangekondigd.

Dit blijkt uit een telling van Buck Consultants dat al een paar jaar turft hoeveel grote distributiecentra er in Nederland worden neegezet. Onder groot verstaat Buck centra met een vloeroppervlakte van minimaal 40.000 vierkante meter: 5,6 voetbalvelden, wanneer je de doorsneemaat van de velden van Nederlandse eredivisieclubs (7140 vierkante meter; 105 bij 68 meter) als maatstaf neemt.

Distributiecentrumprovincie bij uitstek is Noord-Brabant. Van de 101 centra die sinds 2013 gebouwd of gepland zijn, staan en komen er hier 38. Westelijk Noord-Brabant is het populairst (achttien stuks), gevolgd door het midden (Waalwijk-Tilburg; twaalf stuks) en het zuidoosten (acht). Ook Noord-Limburg (Venlo-Venray) telt relatief veel grote distributiecentra (vijftien). Groot-Rijnmond is goed voor veertien ‘dozen’. Deze centra liggen allemaal dicht bij de uitvalswegen richting Duitsland en België en hun achterlanden.

Geen subsidie

Het afgelopen jaar kwamen onder meer grote centra van De Bijenkorf (Tilburg, vloeroppervlakte: 82.000 m2), supermarktketen Lidl (Oosterhout, 54.000 m2) en het confectieconcern Inditex gereed. Dat laatste ligt bij Lelystad en telt 100.000 m2.

De provincie wilde 2,9 miljoen subsidie verstrekken om Inditex te lokken, maar meldde later dat het Spaanse concern dat bedrag had geweigerd. Het is het eerste grote distributiecentrum van het concern buiten Spanje. Deze maand begon het bedrijf met het werven van personeel; het centrum zal naar verwachting aan een kleine vijfhonderd mensen werk bieden.

Een flink distributiecentrum, vergaand gerobotiseerd, verrees vorig jaar ook in Zaandam: Albert Heijn verzamelt daar houdbare producten.

Dit jaar, verwacht Buck, gaan er nog 22 nieuwe megadistributiecentra open, een nieuw record. Het zijn er drie meer dan in 2019 en vijf meer dan in 2017. Supermarktketen Hoogvliet opende recent in Bleiswijk een nieuw centrum met een oppervlakte van 72.000 m2. Het bestaande centrum van het bedrijf in Alphen aan den Rijn, dat kleiner is, gaat dicht.

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Het gebeurt vaker dat bedrijven kleinere of meerdere distributiecentra sluiten om een nieuw megacentrum te kunnen openen.

In Bleiswijk verrijst ook het nieuwe megadistributiecentrum van de Duitse e-gigant Zalando. De online-verkoper van kleding en schoenen steekt 200 miljoen euro in de bouw van het centrum dat met 140.000 m2 tot de grootste van Nederland zal behoren. De opening is voorzien voor 2021, het centrum moet dan plaats bieden aan 16 miljoen artikelen.

Enorme hallen

Grote distributiecentra zijn traditioneel van grote winkel- en supermarktketens en postorderbedrijven als Wehkamp. De laatste jaren kwamen daar online-warenhuizen, zoals Zalando en Coolblue, bij. Nederlands grootste onlineverkoper, Bol.com, heeft straks het grootste distributiecentrum. In Waalwijk staat een enorme hal met meerdere verdiepingen, een grondoppervlakte van 50.000 m2 (zeven voetbalvelden) en een vloeroppervlakte van 135.000 m2 (bijna negentien velden). Er wordt een aanpalende tweede hal gebouwd, met 50.000 m2 grond- en 110.000 m2 vloeroppervlakte. Eenmaal klaar, telt het totale vloeroppervlak 245.000 m2. Ter vergelijking: een Albert Heijn XL meet zo’n 4000 m2.

Lees ook:

In hoog tempo nemen ze de polder in: de distributie- en datacentra

En we hebben ze aan onszelf te danken. ‘Maar dat betekent nog niet dat we er geen regie op moeten voeren.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden