Vier vragenInternetgokken

Nieuwe wet leidt tot meer gokkers, maar die zijn wel beter beschermd

Onlinepokeren is zeer populair.  Beeld ANP
Onlinepokeren is zeer populair.Beeld ANP

Bedrijven die online gokken willen aanbieden, kunnen sinds donderdag een vergunning aanvragen. Vier vragen over deze nieuwe wet.

Jamila Meischke

Online gokken is ontzettend verslavend. Toch is donderdag een nieuwe wet ingegaan waardoor digitale gokbedrijven nu ook in Nederland mogen opereren. Vooral de extra gokadvertenties die als gevolg van deze wet zullen verschijnen, baren de verslavingsexperts zorgen. De kans is groot dat hierdoor meer mensen gaan gokken.

Wat houdt de Wet kansspelen op afstand in?

De nieuwe wet maakt onlinegokken legaal. Voorheen was deze markt gesloten, met de Nederlandse Loterij als enige legale aanbieder. Vanaf donderdag kunnen onlinekansspelaanbieders een vergunning aanvragen bij de Kansspelautoriteit. Zij moeten aan strenge voorwaarden voldoen, zodat spelers beter worden beschermd.

Zo moet het bedrijf verslavingen voorkomen, ingrijpen als een speler vaker of langer gaat gokken en per spel een risico-inschatting maken van hoe groot de kans op een gokverslaving is. Als aan alle voorwaarden wordt voldaan, mag de aanbieder vanaf 1 oktober op de Nederlandse markt de onlinespellen aanbieden. Zo’n veertig bedrijven zullen de komende weken volgens de Kansspelautoriteit een vergunning aanvragen. Daarmee is Nederland het laatste land in de Europese Unie dat onlinegokken legaliseert.

Welke gevolgen heeft de nieuwe wet?

Hoewel onlinegokken in Nederland tot woensdag illegaal was, boden buitenlandse aanbieders, zoals Unibet, al jaren hun diensten aan. Bedrijven die in Nederland opereerden voordat dit legaal was, moeten nu voor straf wachten met de aanvraag voor een vergunning. Met de nieuwe gokwet probeert de overheid de onlinekansspelmarkt te reguleren en zo spelers beter te beschermen tegen verslavingen en risico’s op schulden.

Naar verwachting verdienen de gokbedrijven volgens de Kansspelautoriteit volgend jaar 800 miljoen euro aan Nederlandse onlinegokkers, bijna twee keer zo veel als er vorig jaar werd verdiend. Deze bedrijven gaan nu ook belasting afdragen in Nederland, wat de illegale onlinegokbedrijven niet deden.

Wat zijn de gevaren?

Onlinespellen zijn extra verslavend, schrijft Jellinek verslavingszorg op de website over onlinegokverslavingen. “Spelers hebben door het virtuele aspect minder goed door hoeveel geld ze uitgeven”, zegt Floor van Bakkum van de hulporganisatie.” Verder hebben gokkers online 24 uur per dag toegang tot gokspelletjes, kunnen zij op meerdere schermen tegelijkertijd gokken en spelen zij op een computer sneller dan in een casino.

Deskundigen maken zich nu al zorgen over de toename van het aantal gokverslaafden, waarschijnlijk als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus. Vooral onlinepoker is populair. Toch is Jellinek blij dat de nieuwe wet de gokbedrijven beter reguleert. “De kans is inderdaad groot dat er meer mensen gaan gokken”, zegt ook Jan Erik van der Werf van de Kansspelautoriteit, “maar zij zijn wel beter beschermd”.

Zullen we nu meer gokreclames gaan zien?

Ja, zeker in het begin zullen bedrijven reclames laten zien om een groter marktaandeel te veroveren. “Wij hadden dan ook liever gezien dat er met deze wet een reclameverbod wordt ingevoerd”, zegt Van Bakkum. “We willen namelijk dat de spelers die er zijn uit het illegale circuit komen, maar niet dat er meer spelers bij komen.”

Wel zijn de gokreclames nu beter gereguleerd. Zo mogen aanbieders zich niet exclusief op kwetsbare groepen richten, zoals jongeren. Twee jaar geleden ontstond daar ophef over, toen rapper Donnie te zien was in de Koning Toto-reclame van de Nederlands Loterij. De Tweede Kamer vond toen dat beroemdheden die in een gokreclame spelen ouder moeten zijn dan 25 jaar en geen jongerenidool mogen zijn. De reclame leidde tot 110.000 nieuwe spelers in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar.

Lees ook:

Online gokken wordt legaal

Gokken op internet wordt legaal in Nederland. De Eerste Kamer stemde in met een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken. GroenLinks pleitte er nog voor om reclame voor de toekomstige legale goksites te verbieden, maar hier was een meerderheid tegen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden