Toekomstvisie

Nieuwe strategie moet door ruzies geplaagde Volksbank verstevigen

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Volksbank komt met een nieuwe strategie die de positie van de bank in het bankenlandschap moet verstevigen, met een hoogopgelopen ruzie op de achtergrond.

Hoe moet het nou verder met de Volksbank? Met de bank die na een reddingsoperatie door de staat in 2013 ooit weer op eigen benen moet komen te staan, maar de laatste maanden vooral in het nieuws komt door hoogoplopende ruzies in de bestuurskamer?

Vrijdag kwam de directie met een langverwachte nieuwe strategie voor de komende jaren. Door nog meer in te zetten op ‘maatschappelijke impact’ en ‘persoonlijke klantrelatie’ moet het moederbedrijf van onder meer SNS Bank en ASN zich stevig blijven onderscheiden van de grootbanken. Daarmee vergroot je automatisch de opties voor de aandeelhouder om de bank ooit weer van de hand te doen, zei directievoorzitter Martijn Gribnau tijdens een perspresentatie. Of dat nou via een beursgang gaat, door de bank onder te brengen bij een andere partij of door er een coöperatie van maken.

De nieuwe strategie gaat de komende drie jaar zo’n 500 banen kosten, ongeveer 14 procent van het hele bedrijf. Dat zou niet uit kostenbesparing zijn, maar voortkomen uit de wens om ‘sneller en wendbaarder’ te zijn, met zelfstandig werkende klantenteams. Tegelijkertijd zullen er ook nieuwe banen bijkomen op andere plekken binnen de bank, al is nog niet duidelijk hoeveel precies.

Aardig wat bestuurswissels in 2020

Het nieuwe motto van de bank wordt ‘Beter voor elkaar – van belofte naar impact’. Cynici zullen bij die woorden denken aan de ruzies in de bestuurskamer van de bank. Er waren aardig wat bestuurswissels in het jaar 2020. Zo wilde de raad van commissarissen op 14 augustus af van financieel topman Pieter Veuger, nog geen acht maanden na zijn aantreden in het bestuur. Het schortte volgens de raad aan ‘constructieve samenwerking’.

Niet veel later, afgelopen najaar, stapte bestuurslid Mirjam Verhoeven op na ‘verschil van inzicht over de gang van zaken’. Vervolgens moesten twee onafhankelijke onderzoekers uitzoeken hoe bestuursleden en commissarissen met elkaar omgingen in de periode dat Veuger er bestuurslid was.

Dat onderzoek zou eigenlijk al in december uitkomen, maar was nog steeds niet beschikbaar toen de Kamer er vorige week met demissionair minister Hoekstra (Financiën) over zou praten. Wegens vermeende vooringenomenheid van de onderzoekers heeft Veuger namelijk een kort geding aangespannen tegen hen, de bank zelf en de aandeelhouder. De uitspraak is naar verwachting aanstaande dinsdag.

‘Geen gerollebol op straat’

Kamerleden en ook Hoekstra maken zich zorgen over de toekomst van de Volksbank vanwege ‘slaande ruzie in de keet’, zoals PvdA-lid Nijboer het verwoordde. Hoekstra zei dat de onenigheid ‘niet goed is voor de stabiliteit’ van de bank. Gribnau, die afgelopen augustus aantrad als directievoorzitter, zei vrijdag niets te hebben gezien van het ‘gerollebol op straat’ waarover hij in de media leest. Verder wacht hij de uitkomsten van het onderzoek af.

Over 2020 kon hij ‘robuuste’ cijfers presenteren. Afgelopen jaar daalde de winst weliswaar met 37 procent naar 174 miljoen euro, maar dat kwam mede door een forse voorziening van 45 miljoen euro door de aangekondigde reorganisatie. Als deel van de nieuwe strategie wil de Volksbank zich meer gaan wenden tot de ‘kleinzakelijke dienstverlening’, mkb’ers met minder dan tien mensen in dienst.

Lees ook:

Hoekstra stelt besluit over Volksbank uit

Het kabinet neemt meer tijd om te beslissen over de toekomst van de Volksbank en verkent ‘een maatschappelijke rol’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden