null

Oneerlijke concurrentie

Nieuwe miljardenboete EU dreigt voor Apple om contactloos betalen

Apple moet vrezen voor een nieuwe miljardenboete voor het schenden van de Europese concurrentieregels.

Redactie Trouw

Het Amerikaanse techbedrijf misbruikt zijn marktmacht met een chip die contactloos betalen met iPhones en iPads vergemakkelijkt en die exclusief aan de eigen betaalsoftware is gekoppeld, stelt de Europese Commissie.

De belangrijke NFC-chip mag alleen worden gebruikt door Apple Pay. Daarmee sluit Apple andere betaalbedrijven, zoals banken en het veelgebruikte PayPal, buiten. Die kunnen wel met bijvoorbeeld QR-codes werken, maar dat is minder snel, veilig en gemakkelijk. Bedrijven die gebruik willen maken van Apple Pay, moeten Apple een commissie betalen. Op Android-telefoons kan de NFC-chip op veel meer manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld om in te checken in het ov.

Boete kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet

Apple wil de chip niet met andere ‘mobiele portemonnees’ dan Apple Pay delen, omdat die minder veilig zouden zijn. Eurocommissaris Margrethe Vestager ziet geen grond voor die vrees. Apple werkt innovatie tegen, omdat Apple Pay-concurrenten met vernieuwende ideeën de apparaten van Apple nu links laten liggen, en daardoor hebben consumenten minder keus, stelt Vestager.

De Europese Commissie gaat nu nader onderzoek doen. Als dat uitwijst dat Apple inderdaad de mededingingsregels heeft geschonden, dreigt een hoge boete. Die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van een van de waardevolste bedrijven van de wereld.

Voor Apple dreigen al miljardenboetes voor oneerlijke concurrentie in de markt voor streamen van muziek en voor e-books. Eerder beboette de commissie het bedrijf in een belastingzaak, al vocht Apple die straf met succes aan. Ook andere grote techbedrijven als Facebook en Google hebben de afgelopen jaren hoge boetes gekregen.

Lees ook:

Apple schrijft er weer een recordje bij: de waarde van het bedrijf schiet door de 3000 miljard dollar

Voor de liefhebbers van bedrijven en grote getallen was 3 januari een mooie dag. Voor het eerst werd een bedrijf meer dan drie biljoen (3000 miljard) dollar waard. Wie Apple wil kopen - dat bedrijf haalde die mijlpaal - weet welk bedrag daarbij komt kijken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden