Cirkl

Nieuwe huizensite moet verborgen woningaanbod zichtbaar maken

null Beeld ANP, Robert Vos
Beeld ANP, Robert Vos

Het aanbod van woningen die te koop staan, is veel groter dan iedereen denkt. Een nieuwe huizensite wil dat zichtbaar maken.

Rick van de Lustgraaf

Volg het nieuws over de wooncrisis en je komt deze boodschap telkens tegen: pas als we gaan bouwen, bouwen en nog meer bouwen, doorbreken we de impasse op de woningmarkt. Nee hoor, zegt Jeroen Wilhelm. Zo lang hoeven we niet te wachten. Er is namelijk al een groot aanbod van te koop staande woningen, het moet alleen nog zichtbaar worden.

Echt te koop staan al die woningen nog niet. En dat is precies het probleem, zegt Wilhelm. “Veel woningzoekenden zoeken eerst zelf een nieuw huis. Pas als ze dat gevonden hebben, durven ze hun eigen huis te koop te zetten. Dat is ook logisch: verkopen lukt wel, weten ze. Maar ze zijn bang dat ze zelf niks kunnen vinden.”

Daarom lanceert de 52-jarige ondernemer het platform Cirkl: een soort Funda. Met als grootste verschil dat bezoekers eerst hun eigen woning in de verkoop moeten aanbieden en dan pas mogen kijken naar andere woningen. Het initiatief moet de markt uit het slop trekken, stelt Wilhelm, en de doorstroming op gang brengen.

Woningen onder de radar

Er staan nu 23.000 huizen in de verkoop. Maar, berekent Wilhelm, er zijn grofweg 250.000 woningzoekenden die al een eigen huis bezitten. Als veel van hen hun huidige stek willen verkopen, liggen vraag en aanbod in werkelijkheid dus veel dichter bij elkaar.

“Mensen die nu hun woning te koop zetten, hebben waarschijnlijk allang een nieuwe gekocht. Wij willen juist al die woningzoekenden met elkaar in contact brengen. Er is sprake van een onzichtbaar aanbod, zeg maar woningen onder de radar.”

Cirkl is sinds deze maand in de lucht en biedt nu ruim tweehonderd woningen aan. Bezoekers kijken, swipen en klikken, ongeveer zoals ze op een datingsite zouden doen. Belangrijk detail: als je een woning wil kopen, gaat de verkoop pas door als de tegenpartij zelf ook binnen de afgesproken termijn een huis weet te bemachtigen. Alleen na een aankoop brengt Cirkl kosten in rekening, een kleine 600 euro.

Precies in het gat

In de reguliere markt profiteert een verkoper tegenwoordig van gigantische overbiedingen. Op Cirkl is er minder concurrentie en dus levert een woning misschien minder op. “Maar het voordeel is dat je zelf ook minder betaalt voor een nieuwe woning”, zo verdedigt Wilhelm zijn platform. “In de testfase zijn trouwens ook alle woningen boven de vraagprijs verkocht.”

Gaat dit werken? De grootste makelaarsvereniging, de NVM, hamert op nieuwbouw als enige echte remedie, haar kleinere concurrent VBO zegt enthousiaste reacties te krijgen. “Makelaars staan vaak wat conservatief tegenover zulke nieuwe initiatieven”, weet Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt van de TU Delft. “Maar dit initiatief springt precies in het gat waar een groot probleem zit.”

Lees ook:

Een huis kost nu gemiddeld 4 ton, maar er kómt een omslagpunt

Record na record wordt gebroken op de woningmarkt, met prijzen die maar blijven stijgen. Houdt dat ooit op? Gaat dat niet een keer mis? Drie insiders laten hun licht schijnen over deze en andere vragen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden