Oudedagsvoorziening
Nieuw meldpunt moet ‘witte pensioenvlek’ inkleuren
Een op de tien werknemers bouwt bovenop de AOW-uitkering geen aanvullend pensioen op. Niet elke werkgever biedt namelijk een pensioenregeling.
Er is een nieuw online meld- en informatiepunt geopend door de overheid getiteld ‘Geen pensioen’. Dit meldpunt wil het voor werkgevers eenvoudiger maken om tot een pensioenregeling te komen, en zo bevorderen dat zoveel mogelijk werknemers pensioen opbouwen. Daarnaast wil geenpensioen.nl zicht krijgen op bedrijven en sectoren die geen pensioenregeling hebben voor hun werknemers, en de redenen daarvoor.
Werknemers die geen aanvullende oudedagsvoorziening opbouwen, lopen het risico er financieel flink op achteruit te gaan als ze stoppen met werken, waarschuwt de Sociaal-Economische Raad (Ser). Deze adviseur van de regering en het parlement is samen met de Stichting van de Arbeid, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars initiatiefnemer van het meldpunt.
Hoofdprijs voor een mager pensioen
“We willen dat mensen het gaan melden als door een bedrijf geen pensioenregeling wordt aangeboden, zowel werkgevers als werknemers”, zegt Willem Noordman van vakbond FNV. “Dan kunnen we bedrijven op weg helpen in de soms ingewikkelde pensioenwereld. Want ook kleine werkgevers kunnen zich aansluiten bij pensioenfondsen. Het is belangrijk dat de werkgever het regelt, want als individu betaal je de hoofdprijs voor een mager pensioen.”
‘Geen pensioen’ informeert werkgevers over het belang van een pensioenregeling. Als ze dat goed regelen, zijn ze veel aantrekkelijker als werkgever. Op de site staat een zes-stappenplan voor bedrijven om een pensioenregeling op te zetten. Het eerste wat zo’n werkgever moet nagaan, is of ze verplicht zijn deze arbeidsvoorwaarde aan te bieden. Want dat is zo als ze vallen onder de regeling van een bedrijfstakpensioenfonds of als in een cao staat dat werknemers moeten meedoen aan het opbouwen van een buffer voor na hun werkende leven.
Jongeren opgelet
Het advies aan werknemers is om eerst te checken of ze bij hun werkgever een spaarpot voor later opbouwen via de site mijnpensioenoverzicht.nl. Als dat niet het geval is kunnen ze dat melden bij ‘Geen pensioen’. Verder geeft de nieuwe site advies over hoe werknemers het bespreekbaar kunnen maken bij hun werkgever. En om te kijken of een pensioenregeling verplicht is vanuit bijvoorbeeld de cao.
“Voor jongeren is het extra belangrijk dat ze alert zijn op het sparen voor hun pensioen. Want in het nieuwe pensioenstelsel bouw je vermogen op in je ‘eigen potje’. Hoe eerder je begint, hoe langer dat kan renderen”, benadrukt Noordman.
Wel pensioen, maar te weinig
Als de werkgever het aanvullend pensioen niet regelt, kunnen mensen ook zelf een regeling treffen en gebruik maken van belastingvoordeel. Dit wordt eveneens uitgelegd op ‘Geen pensioen’ en er wordt gewezen op het voorkomen van een ‘pensioengat’, wat betekent dat iemand wel pensioen opbouwt, maar te weinig.
Geen pensioen.nl vindt zijn oorsprong in het Pensioenakkoord van 2019. Daarin is afgesproken ervoor te zorgen dat meer werknemers een oudedagsvoorziening opbouwen. Uit onderzoek van het CBS uit 2018 bleek dat de 'witte vlek’ – het aantal werknemers dat geen aanvullend pensioen opbouwt – met bijna een miljoen werknemers groter is dan gedacht.
Lees ook:
Veel meer Nederlandse werknemers dan gedacht bouwen geen pensioen op
Ruim 850.000 werknemers bouwen via hun werkgevers geen pensioen op. Dat zijn er bijna vier keer zoveel als de overheid lange tijd dacht.