Beloning

Niet alleen op Schiphol is het chaos: in heel Europa verstoren stakingen het vliegverkeer

Op luchthaven Charles de Gaulle in Parijs demonstreerden vakbondsleden donderdag bij een terminal. Een kwart van de vluchten werd geannuleerd. Ook andere luchthavens kampen met stakingen en personeelsgebrek. Beeld AFP
Op luchthaven Charles de Gaulle in Parijs demonstreerden vakbondsleden donderdag bij een terminal. Een kwart van de vluchten werd geannuleerd. Ook andere luchthavens kampen met stakingen en personeelsgebrek.Beeld AFP

Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Groot-Brittannië: in allerlei Europese landen loopt het vliegverkeer tegen z’n grenzen aan. Vluchten worden geschrapt en stakingen zorgen voor extra verstoringen.

Redactie economie

Niet alleen op Schiphol is het een chaotische drukte. Meerdere Europese luchthavens kampen met verstoringen in het vliegverkeer. Er zijn stakingen van ontevreden werknemers van luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden, want ook in andere landen is het moeilijk om voldoende personeel te vinden.

Medewerkers van prijsvechter EasyJet hebben vrijdagochtend op de luchthaven van Berlijn het werk neergelegd uit onvrede over het verloop van de cao-onderhandelingen. Vanaf luchthaven Brandenburg in de Duitse hoofdstad zijn zeker tien vluchten van de prijsvechter geannuleerd, waaronder een vlucht naar Amsterdam.

De Britse maatschappij zou honderden werknemers willen ontslaan in Berlijn, ook omdat het de vloot wil inperken. Daarbij zou EasyJet zich vooral willen richten op winstgevender routes. Sinds de coronacrisis heeft het bedrijf zijn vloot in Berlijn bijna gehalveerd, van 34 naar 18 vliegtuigen.

Vuurwerk in Parijs

In Frankrijk hebben werknemers op vliegveld Charles De Gaulle donderdag eveneens gestaakt. Een kwart van de vluchten is geannuleerd, waaronder 85 vluchten door Air France. Franse vakbonden eisen een loonsverhoging van 300 euro per maand, meldt Bloomberg. “Hoewel de vluchten en de winsten terugkeren, wordt ons werk onvoldoende beloond”, zeggen vakbonden. Bij de vakbondsdemonstratie in Parijs werd vuurwerk afgestoken.

In Italië hadden de luchtvaartmaatschappijen Ryanair, EasyJet en Volotea woensdag al te kampen met stakingen onder het personeel. In Spanje zijn de onderhandelingen tussen Ryanair en twee vakbonden stukgelopen, wat kan betekenen dat er acties komen in de zomer. Ook in Groot-Brittannië dreigen nieuwe stakingen in de luchtvaart.

Lufthansa schrapt vluchten

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa en dochterorganisatie Eurowings schrappen in juli 1000 vluchten in Duitsland en Europa. Dit is vanwege personeelsgebrek: veel werknemers op luchthavens hebben tijdens de coronacrisis ander werk gezocht. De vluchten worden vooral geschrapt in het weekend, het gaat daarbij om 5 procent van de capaciteit.

Luchthaven Schiphol heeft toegezegd de lonen te verhogen in de hoop meer personeel te kunnen vinden en de doorstroom van passagiers te vergroten. In Spanje werd deze week aangekondigd dat 500 extra politieagenten worden ingezet om paspoorten te controleren op drukke luchthavens en toeristische bestemmingen, zoals Madrid. Volgens een Spaanse belangengroep voor de hotelbranche is de drukte vooral ontstaan doordat Britse toeristen als gevolg van de brexit niet langer vrij naar Spanje kunnen reizen. De extra controles zorgen voor vertragingen.

De vraag naar vliegtickets stijgt snel naar het niveau van voor de coronacrisis, zegt de International Air Transport Association (Iata). Toeristen willen weer op vakantie en zijn welkom in landen die voor hun economie afhankelijk zijn van toerisme. De branchevereniging zegt dat de industrie twee jaar in de slaapstand heeft gestaan en weinig tijd heeft gehad om te herstarten, ook door het onduidelijke beleid van veel overheden. “Het is dus geen wonder dat we vertragingen zien op sommige locaties.”

Lees ook:

‘Historisch akkoord’: Schiphol trekt tientallen miljoenen uit voor hogere beloning personeel

Schiphol gaat luchthavenwerkers beter betalen. De luchthaven móest wel: veel te weinig mensen willen er werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden